Dobrogea ar putea fi desemnată Regiune Gastronomică a Europei în 2029 iar pentru asta a început deja să se pregătească. Un juriu internațional face liste cu producătorii locali de vinuri, miere, mezeluri tătăreşti și chiar cosmetice care valorifica substanțele din Lacul Techirghiol.
Dobrogea are o gastronomie specifică pe care acum are șansa să o promoveze și să beneficieze de toate avantajele care vin cu statutul de regiune gastronomică a Europei.
Bucătăria dobrogeană cuprinde preparate după rețete tradiționale păstrate de generații.
Producătorii locali vinuri, miere, mezeluri s-au înscris deja pe liste speciale pentru a fi luați în evidență de un juriu internațional.
Dragoș Carp - producător de miere: "Avem 5 sortimente la raft în momentul de față începând cu rapitza care este primul cules din an și sfârșindu-se cu floarea soarelui, iar între mai avem miere polifloră, mierea de tei și mierea de salcâm".
Alexandru Darie - producător de vin: "Avem de la albe la roșii, de la seci la dulci. Avem întreagă paletă de gusturi și culori"
Un atelier mic din Techirghiool vrea să popularizeze beneficiile produsele cosmetice făcute cu celebrul nămol de Techirghiol.
Daniel Moraru – organizator: "Încercăm să creăm destinații gastronomice. Vom crea trasee turistice care să aibă că și destinație vestigiile istorice abandonate din Dobrogea. Vrem să creăm adevăratele destinații precum Drumul Vinului care pornește de-acum 2.000 de ani".
Dobrogenii sunt încântați că titlul de "Regiune Gastronomică a Europei" le va aduce beneficii semnificative și în domeniul turismului și al economiei locale.