Antena 3 CNN Life Culinar Reţetă colivă tradiţională ca la mănăstire pentru Moşii de iarnă. Ingredientul care nu trebuie să lipsească sub nicio formă

Reţetă colivă tradiţională ca la mănăstire pentru Moşii de iarnă. Ingredientul care nu trebuie să lipsească sub nicio formă

Coliva reprezintă alimentul obligatoriu care nu poate lipsi în ritualul de pomenire al adormiților. 

Reţetă colivă tradiţională ca la mănăstire pentru Moşii de iarnă. Ingredientul care nu trebuie să lipsească sub nicio formă
Sursa foto: Profimedia
de Georgiana Adam    |    03 Mar 2024   •   06:00

Grâul este ingredientul principal folosit pentru realizarea acestui preparat întâlnit în ritualurile funerare.

Bobul de grâu reprezintă elementul multitudinal, un spațiu ideal între viață și moarte, în care aceste stări se generează reciproc. 

Folosit în repararea colivei celor adormiți, grâul este simbolul universal al vieții, întrucât pentru ca să încolțească, să crească și să aducă roadă trebuie să fie mai întâi semănat sub brazdă de pământ, ca să putrezească. Tot așa și trupul celui răposat. Se îngroapă în pământ ca să putrezească, pentru ca apoi să învie fără stricăciune. 

Astfel, coliva pregătită în ziua de Moșii de iarnă, dar și în alte sărbători destinate celor adormiți, simbolizează nemurirea sufletelor, după trecerea din această viață, asigurarea odihnei veșnice, dar și trecerea tuturor vămilor văzduhului, fără ca sufletul să aibă de suferit. 

Ingrediente reţetă colivă tradiţională de Moşii de iarnă

  • 500 g arpacaş;
  • 350 g zahar;
  • 350 g nucă;
  • 6 pliculețe zahar vanilat
  • 5 lingurițe coaja de lămâie
  • 100 g stafide
  • 1 pachet zahar pudra pentru ornat

Mod de preparare rețeta pentru coliva tradițională pentru Moşii de iarnă

Arpacașul de spală şi se pune la fiert. Pentru această reţetă de colivă tradiţională este nevoie de trei ori şi jumătate mai multă apă decât arpacaş.

Reţeta de colivă tradiţională pentru moşii de iarnă se fierbe încet, la fic mic pentru aproximativ 60 de minute. Arpacaşul este gata când acesta crapă sau înfloreşte.

Între timp, se alege nuca și se dă prin maşina de tocat sau se macină.

În arpacaș se adaugă zahărul şi un praf de sare. Se amestecă mereu, ca să nu se lipească de fundul vasului.

Când arpacașul pentru coliva tradițională este fiert, se dă deoparte şi se lasă la răcit, eventual cu un prosop curat umezit pus deasupra, ca să nu prindă coajă foarte groasă.

Dimineaţa începe prepararea propriu zisă a rețetei de colivă tradiţională. Arpacașul se amestecă cu nuca, zahărul vanilat, coaja de lămâie sau stafide.

Coliva tradițională se pune într-o farfurie lată și se ornează.

×
Subiecte în articol: coliva mosii de iarna Sâmbăta Morților
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close