Antena 3 CNN Life Cum să detonezi corect petarde, ca să eviți o tragedie în noaptea de Revelion

Cum să detonezi corect petarde, ca să eviți o tragedie în noaptea de Revelion

Cum să detonezi corect petarde, ca să eviți o tragedie în noaptea de Revelion
11 Dec 2018   •   11:20

In Romania, petardele au o reputatie indoielnica deoarece sunt asociate cu huliganii care le arunca pe teren in timpul meciurilor de fotbal, dar si cu tinerii care le detoneaza haotic in noaptea de Revelion, printre blocuri si masini sau in pietele mari, in mijlocul multimilor. Totusi, aceste articole pirotehnice au fost concepute pentru distractie si pentru a sarbatori evenimente precum Anul Nou sau diferite festivaluri si asa ar trebui sa si ramana.

Desi au o incarcatura explozibila, este foarte usor ca petardele sa nu raneasca pe nimeni, atat timp cat sunt respectate anumite reguli elementare, de bun simt. In continuare, vom trece in revista aspectele de care trebuie sa tii cont atunci cand cumperi si detonezi petarde, pentru ca acestea sa nu transforme o noapte de distractie intr-o tragedie:

1. Locul de unde le cumperi. In primul rand, trebuie sa te decizi asupra locului de unde sa achizitionezi petardele. Poate in anii trecuti, te-ai gandit si tu sa apelezi la vanzatorii ambulanti, care comercializeaza articole pirotehnice pe tarabele din piete sau din portbagajul unor masini parcate in spatele blocurilor. Totusi, aceste produse pot fi contrafacute, pot sa nu functioneze sau, mai grav, sa se detoneze accidental.

O alternativa mult mai potrivita este sa cumperi petarde de la un magazin autorizat de materiale pirotehnice, cum ar fi Ekopiro. Dupa experienta si succesul din Ungaria, Cehia si Slovacia, acest brand a ajuns si in Romania si iti pune la dispozitie mii de produse originale, de la producatori cunoscuti in domeniu si insotite de instructiuni de folosire si masuri de siguranta.

2. Locul in care le depozitezi. Daca achizitionezi petardele din timp, trebuie sa ai grija inclusiv cum le depozitezi pana pe 31 decembrie, pentru a evita orice problema. Astfel, este recomandat sa alegi un loc uscat, ferit de caldura, dar si de prea multa lumina. Spre exemplu, o camara, o debara sau un dulap reprezinta spatiul perfect in care sa pastrezi articolele pirotehnice pana de Revelion.

3. Pregatirea detonarii. Desi poate parea redundant, reamintim ca petardele trebuie detonate exclusiv in spatii deschise. In plus, locul pe care il alegi trebuie sa fie unul retras, departe de multimile de oameni, dar si fara vegetatie uscata sau materiale inflamabile in jur.

Chiar daca ai mai aprins de zeci sau chiar sute de ori petarde, reaminteste-ti ca fiecare produs este diferit. Din acest motiv, este esential sa citesti instructiunile de pe ambalaj inainte sa desfaci articolul pirotehnic!

Inainte sa aprinzi bricheta sau chibritul, trebuie sa te asiguri ca toti privitorii, dar si copii sau animalele de companie, se indeparteaza suficient de mult de locul detonarii, pentru a nu risca o accidentare.

4. Detonarea propriu-zisa. In cazul petardelor, detonarea propriu-zisa nu este deloc complicata. Insa trebuie sa ai grija ca aceasta sa fie realizata de o persoana adulta, responsabila, care nu este extrem de obosita si nu se afla sub influenta bauturilor alcoolice ori a substantelor periculoase.

Totodata, este recomandat sa ai intotdeauna la indemana un extinctor sau macar un recipient cu apa, pentru situatiile neprevazute.

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close