Antena 3 CNN Life De ce mâncarea de la mănăstire este mai gustoasă. Iată ce pun măicuțele în bucate!

De ce mâncarea de la mănăstire este mai gustoasă. Iată ce pun măicuțele în bucate!

Mâncarea gătită în mănăstirile din Moldova pare, întotdeauna,foarte gustoasă așa că mulți credincioși s-au întrebat care sunt ingredientele secrete folosite de călugari.

De ce mâncarea de la mănăstire este mai gustoasă. Iată ce pun măicuțele în bucate!
Sursa foto: foto: Pixabay.com
10 Feb 2020   •   17:51

În primul rând, la mănăstire în perioada postului nu se folosește ulei. Niciodata la o manastire nu se gateste doar pentru calugari sau calugarite, pentru ca sunt asteptati, in permanenta, pelerini.

“Și uleiul este tot o grasime, chiar daca e vegetala”, explica parintele Arsenie. Dar, dupa perioada de post negru, calugarii si calugaritele din Iasi incep din noua sa gateasca mancaruri deosebite, imbinand retete traditionale, vechi de sute de ani, cu mancarurile moderne, potrivit 7est.ro.

Dincolo de credinta, la manastire un lucru este cert: pentru bucatarie se folosesc doar produse naturale. Calugarii si maicile cultiva hectare intregi de legume pe care le conserva pentru anotimpul rece. Se fac kilograme bun de bulion, se pun zarzavaturi. Daca au nevoie de unele alimente pe care nu le pot obtine prin resurse proprii. manastirile fac schimb de produse.

Apoi, fiind comunitati inchise, manastirile pastreaza unele obiceiuri culinare vechi de sute de ani, peste care au suprapus retete moderne, unele dintre ele de inspiratie franceza. Maicutele din Copou, de exemplu, gatesc in post o mancare extraordinar de gustoasa folosind fasole, cartofi, ciuperci si radacinoase. Astfel, aici se pot manca celebrele sarmalute, o supa-crema delicioasa si, ca desert, cateva prajituri de post.

La Cetatuia, bucataria este exotica si traditionala in acelasi timp, iar oaspetii veniti pentru rugaciune isi pot delecta papilele gustative cu sarmale cu crupe de porumb, mancare de bob sau salata de telina cu maioneza de pufuleti. Fiecare reteta are ceva aparte, iar bucatarul pare surprins ca mirenii sunt incantati de gustul mancarii.

 

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close