Antena 3 CNN Life Incinerare sau înhumare? Ce alegem și de ce

Incinerare sau înhumare? Ce alegem și de ce

Incinerare sau înhumare? Ce alegem și de ce
23 Aug 2019   •   20:42

Cât de stăpâni cu firea putem fi încât să decidem rațional ce se întâmplă cu trupul nostru după moarte? Puține sunt cazurile în care se pare că cineva decide radical arderea trupului și își exprimă dorința de incinerare în locul clasicei înmormântări. Totuși acest gen de serviciu funerar există, iar metoda, deși controversată în viziunea unora, împarte lumea în două.

Între dorința respectată și principii personale, religioase

Se întâmplă și ca dincolo de dorința unei persoane, după moarte familia îndoliată să răspundă pentru alegeri precum incinerare versus înmormântare. Din convingeri personale ce țin cel mai adesea de motive religioase, cei mai mulți înclină să cumpere un loc de veci în cimitir și să organizeze o înmormântare ca la carte.

Din punct de vedere religios, există convingerea învierii după moarte, a vieții de apoi. Mai mult decât atât, mulți cred cu desăvârșire în teoria că în viața de dincolo defunctul ar avea nevoie de anumite lucruri, motiv pentru care îl îngroapă cu toate cele necesare – în unele zone ale țării se pune mare accent pe pălărie la bărbați, pe batista de asemenea, ca și când accesoriile nu trebuie să lipsească, iar sufletul să aibă un drum lin, neumbrit de lipsuri.

În credința populară și din punct de vedere teologic singurele flăcări pe care un credincios le simte sunt doar cele ale iadului. În plus, mergând de la premisa că omul a fost făcut după chipul și asemănarea Divinului, atunci ar fi realmente păcat și sfidător să distrugem noi ceea ce El a creat.

Diferențe de organizare – mai contează priveghiul când este aleasă incinerarea?

Trebuie spus că un impediment major pentru cei care merg pe ideea incinerării se referă la aspectul legal, la necesitatea unor avize, de îndeplinirea unor pași birocratici ceva mai complecși decât în cazul înmormântării. În plus, în toată țara sunt puține crematorii, acestea se regăsesc doar în orașele mari, motiv pentru care trebuie asigurat transportul către crematoriu.

Firmele de profil, cum este spre exemplu Rarox ce activează în capitală, asigură și transport funerar, precum și transport pentru cei care doresc să însoțească cortegiul funerar. Dacă alegerea ca ultimul drum să fie cel spre crematoriu, pachetele de servicii de la Rarox pot include și asigurarea transportului. Dar nu se întâmplă peste tot astfel.

În plus, descurajați și de faptul că preoții nu fac o asociere acceptată între serviciul religios și incinerare, am ajuns să dăm o altă interpetare incinerării. Să fie aceasta o lipsă de respect față de defunct? Poate fi considerată o manieră de a simplifica tot efortul de a oferi un ultim eveniment defunctului? Evident, părerile sunt împărțite.

Trebuie spus totuși că aparte de această diferență despre ce se întâmplă cu trupul neînsuflețit familia se pregătește la fel de temeinic pentru priveghere. De asemenea, nu se exclud nici alte pregătiri cum ar fi toaletarea și îmbălsămarea trupului, alegerea unui sicriu și a unei cruci, coroana de flori.

La procedura în sine nu participă nimeni, însă înainte de acest moment pot fi acordate minute de răgaz pentru un rămas bun cum se cuvine. După incinerare cenușa ce rezultă poate fi ținută în vas special, la cerere putând fi îngropată de ce nu.

Înmormântarea creștină, o formă de alin

Psihologic vorbind alegerea înmormântării clasice, cu loc de veci poate corespunde dorinței de liniște sufletească, de a mai avea și după moartea cuiva drag un loc unde să regăsească alinare. În plus, serviciile religioase asociate, anume slujbele specifice sunt și ele menite să ofere alinare pentru cei rămași, în plan spiritual fiind vorba de ceea ce ar putea să ajute şi sufletul celui plecat.

va punem la dispozitie servicii funerare non stop”.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close