Antena 3 CNN Life Oameni Matematica nu mai este "lumea bărbaţilor". O iraniancă de 37 de ani a devenit prima femeie din istorie care câştigă "Nobelul" matematicii

Matematica nu mai este "lumea bărbaţilor". O iraniancă de 37 de ani a devenit prima femeie din istorie care câştigă "Nobelul" matematicii

Matematica nu mai este "lumea bărbaţilor". O iraniancă de 37 de ani a devenit prima femeie din istorie care câştigă "Nobelul" matematicii
13 Aug 2014   •   13:59

Matematicianul iranian, Maryam Mirzakhani (foto), a devenit astăzi prima femeie din istorie laureată cu Medalia Fields, echivalentul Premiului Nobel în matematică.

Profesoara de la Universitatea Stanford din California s-a numărat printre cei patru câştigători ai marelui premiu, decernat anul acesta de Congresul Internaţional de Matematică, ţinut la Seul.
Mirzakhani este prima femeie dintre toţi cei 56 de câştigători anteriori ai premiului decerant încă din 1936.

"Este o mare onoare pentru mine. Sunt fericită dacă acest premiu obţinut de mine va încuraja şi mai mult tinerele femei de ştiinţă şi în special femeile din domeniul matematicii", a fost prima declaraţie a laureatei.

Maryam Mirzakhani are 37 de ani, s-a născut la Teheran  şi a trăit acolo până când şi-a început doctoratul la Universitatea Harvard. Când era adolescentă visa să devină scriitoare, dar şi-a descoperit fascinaţia şi entuziasmul pentru rezolvarea problemelor de matematică.


Potrivit siteului Universităţii Stanford, Mirzakhani a fost răsplătită pentru munca ei depusă în înţelegerea simetriei în suprafeţele curbate.

Premiile sunt decernate o dată la patru ani. Ca o coincidenţă, Medalia Fields i-a fost decernată câştigătoarei de către preşedintele sud-coreean, Park Geun-hye, fiind şi ea, la rândul ei, prima femeie care deţine cea mai înaltă funcţie în stat.

Ceilalţi trei câştigători ai Medaliei Fields de anul acesta sunt: Artur Avila, cercetător la un celebru institut de matematică pură şi aplicată din Brazilia, Manjul Bhargava de la Universitatea Princeton şi Martin Hairer, profesor la Universitatea Warwick din Marea Britanie

×
Subiecte în articol: matematica
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close