Antena 3 CNN Life Oameni "Tot ce ne diferenţiază este culoarea pielii. Avem aceeaşi inimă, acelaşi sânge şi acelaşi suflet". Copilul care a divizat o naţiune

"Tot ce ne diferenţiază este culoarea pielii. Avem aceeaşi inimă, acelaşi sânge şi acelaşi suflet". Copilul care a divizat o naţiune

"Tot ce ne diferenţiază este culoarea pielii. Avem aceeaşi inimă, acelaşi sânge şi acelaşi suflet". Copilul care a divizat o naţiune
09 Feb 2015   •   17:22

La începutul anului 2015, un băieţel s-a născut în Ungaria. A fost primul copil născut în acest an. Familia sa de etnie romă a devenit centrul unei dezbateri naţionale privind rasismul, relatează BBC News.

Rikardo Racz s-a născut la un minut după miezul nopţii, în urmă cu cinci săptămâni. Presa a relatat despre naşterea lui şi a prezentat o fotografie cu părinţii săi, Peter şi Sylvia, care îl ţineau în braţe pe Rikardo.

Ulterior, vicepreşedintele partidului de extremă dreapta Jobbik, Elod Novak, a preluat fotografia şi a postat-o pe Facebook alături de una care îl înfăţişează pe el alături de soţia lui şi cei trei copii ai lor. În comentariul care însoţea poza, Elod Novak a menţionat că Rikardo este cel de-al treilea copil al unei femei rome în vârstă de 23 de ani. "Numărul ungarilor nu numai că scade în mod dezastruos, dar în curând vom deveni o minoritate în propria noastră ţară", a scris el pe Facebook.

Comentariul a provocat o avalanşă de reacţii, atât aprobări cât şi critici. "Se înmulţesc ca şobolanii, ca paraziţii", a fost comentariul tipic al celor care susţin Jobbik.

Peter şi Sylvia sunt singura familie romă din orăşelul Mako şi nu s-au confruntat până în prezent cu ostilitate sau rasism. Peter tocmai şi-a luat permisul pentru conducerea unui tractor, iar cele două fiice ale cuplului sunt încă la grădiniţă.

"Vreau o viaţă de familie liniştită, fără atenţia presei", explică el. "Vreau mâncare caldă când ajung acasă de la muncă şi vreau ca familia să fie în jurul meu", adaugă tânărul.

"Oamenii nu ar trebui să fie stigmatizaţi din momentul naşterii", adaugă soţia lui, Sylvia. "Când fiul meu va avea 18 ani, va putea decide singur dacă se va identifica drept rom sau nu. Nu este vina lui că a venit pe lume la câteva momente după miezul nopţii. Poate că era rasism în Ungaria şi înainte, dar noi nu l-am simţit. Ne place să trăim în acest oraş. Toată lumea este amabilă cu noi. Acum, copilul meu îmi dă putere să trec prin toate acestea", adaugă ea.

"Tot ce ne diferenţiază este culoarea pielii", afirmă Peter. "Avem aceeaşi inimă, acelaşi sânge şi acelaşi suflet. Rikardo va merge la grădiniţă şi la şcoală şi va învăţa o meserie ca orice alt copil", a continuat el.

Vicepreşedintele partidului de extremă dreapta Jobbik, Elod Novak, a refuzat să îşi ceară scuze pentru comentariile sale şi chiar a sugerat că Peter este cel care ar trebui să îşi ceară scuze în faţa lui.





×
Subiecte în articol: rasism
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close