Antena 3 CNN Life Sănătate Floarea care ajută la stimularea imunității și reglarea metabolismului. Se consumă de 3 ori pe zi

Floarea care ajută la stimularea imunității și reglarea metabolismului. Se consumă de 3 ori pe zi

Bujorul nu este doar o floare frumoasă de primăvară apreciată în grădini, ci este și o plantă care oferă multe beneficii și virtuți pentru sănătate. Iată multiplele sale beneficii pentru minte şi corp.

Floarea care ajută la stimularea imunității și reglarea metabolismului. Se consumă de 3 ori pe zi
Floarea care ajută la stimularea imunității și reglarea metabolismului Sursa foto: travel.kompas.com
de Claudia Popovici    |    24 Mai 2022   •   14:00

Folosit încă din Antichitate de către greci, bujorul are proprietăți antiinflamatoare, antiseptice, calmante, neurotonice, fiind recomandat în boli respiratorii, de piele, gastrointestinale, anxietate, insomnii, stres.

Din cele aproape patruzeci de soiuri de bujor, numai Bujorul oficial ( Paeonia officinalis ) are virtuți terapeutice printre care enumerăm:

1. Stimularea imunității și reglarea metabolismului

  • puneți 20 g de rădăcină mărunțită de bujor la un litru de apă clocotită, acoperiți vasul și lăsați la răcit. Se consumă câte 100 ml de 3 ori pe zi, timp de 30 de zile, după fiecare masă principală, după care se face pauză 3 săptămâni, și se poate relua.

2. Ajutor în caz gastrită, ulcer gastric, fisuri anale, dureri de stomac, dizenterie

  • Infuzia de rădăcina de bujor (o linguriță de rădăcină mărunțită la 400 ml de apă clocotită). Se consumă la temperatura camerei câte 100 ml de 3 ori pe zi, cu 20-30 de minute înaintea meselor principale, timp de cel mult 14 zile.

3. Epuizare psihică

  • în 500 ml de votcă se pun 3 linguri mărunțite de petale și se lasă la macerat timp de 30 de zile, agitând de mai multe ori pe zi, după care se poate începe administrarea, consumându-se câte o linguriță de preparat de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale, timp de maximum 30 de zile.

4. Ajutor împotriva acneei, dermatitelor și inflamațiilor pielii

  • se poate face o infuzie din petale (o lingură de petale la un litru de apă fierbinte), care se bea cu înghițituri mici pe parcursul unei zile. Cura durează 10 zile maximum și se poate relua o dată la 3 luni.

5. Combaterea tusei

  • se prepară o infuzie dintr-o lingură de petale de bujor mărunțite, o lingură de măghiran mărunțit, o lingură cu zmeură și o lingură de miere, peste care se adaugă 2 căni cu apă fierbinte și se lasă pentru 2 ore, după care se consumă călduț, fracționat în 3 reprize, notează doxologia.ro

Avertizare: în cantități mari planta devine toxică, poate provoca erupții cutanate, greaţă, vărsături, diaree până la leziuni hepatice necrotice.

Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse.

Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de orice terapie naturistă.

Știați că:

– cel mai vechi bujor din România este Paeonia peregrina romanica, este roşu-sângeriu şi un miez galben, cu petale mai puține decât bujorul de grădină, este ocrotită de lege, se găsește în Parcul Natural Comana, în Judeţul Giurgiu şi Pădurea Troianu din Judeţul Teleorman;

– în România cresc 5 specii de bujor spontan şi există cinci rezervații naturale de bujori românești: în Judeţul Teleorman, Giurgiu, Mureş, OLt, Dolj, notează naturplant.ro

– în localitatea Zău de Câmpie, Judeţul Mureş se află Bujorul de stepă- Paeonia tenuifolia (unici in Europa), în  Grădina Botanică şi Rezervația Naturală care are 3,5 ha şi numără 50.000 de bujori de stepă, aici vegetează peste 350 de specii de plante rare, a fost înființată în anul 1932 de academicianul Alexandru Borza (fondatorul Şcolii Românești de Botanică), aceştia înfloresc în perioada aprilie-mai şi rămân înfloriţi doar două săptămâni, se presupune că prima floare a ajuns aici în urmă cu 10.000 de ani

Citiți şi: Petiția pentru declararea bujorului drept "Floarea Națională și Simbol Floral al României" a strâns peste 5 mii de semnături

×
Subiecte în articol: planta imnunitate metabolism bujor
Citește mai multe din Sănătate
» Vezi toate știrile din Sănătate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close