Endocrinologul Mădălina Mușat a vorbit la ''Sfat de Sănătate'' cu Andreea Cigolea, despre tot ce trebuie să ştiţi despre tiroidita autoiună, dar şi despre complicațiile la care putem ajunge în caz că nu ne tratăm.
''Tiroidita autoimună este o boală inflamatorie a tiroidei care se datorează unui răspuns imun exagerat. Cauzele sunt neclare ca şi cauze de început, dar presuspun asocierea unei predispoziţii genetice către boli autoimune, combinată cu factori de mediu care pot declanaşa această reacţie inflamatorie. Dintre aceştia din urmă, pot fi infecţii virale, medicamente, iradierea. Ele generează un atac asupra organismului la care sistemul imunitar răspunde prin acumularea de limfocite, care, atunci când ajung în tiroidă pot să îndrepte atacul împotriva unor structuri tirodiene proprii. Nu toată lumea are acest tip de reacţie de apărare, ci numai persoanele predispuse.
Tratamentul pentru disfuncţiile tiroidiene este mai lung sau mai scurt, în funcţie de prezenţa lor. Hipotiroidismul cel mai adesea este unul de lungă durată (...) Despre vindecarea bolii tiroidiene autoimune şi acest lucru este posibil în sensul unei remisii a bolii într-o anumită categorie a pacienţilor. Nu toată lumea se bucură de aceasă remisie. Dacă nu avem semne, mersul la medic se indică mai ales la femeile peste 35 de ani. Boala are frecvenţă de apariţie crescută între 40 şi 60 de ani'', a spus Mădălina Muşat, medic primar Endocrinologie.
Mai multe informaţii, în materialul de mai jos.
Sfat de Sănătate. Cauzele tiroiditei autoimune - Netrarată duce la complicaţii grave