
În perioada aceasta, mai multe virusuri respiratorii circulă frecvent și pot crea confuzie datorită simptomelor comune. Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția asupra faptului că fiecare virus are trăsături specifice care pot fi identificate pentru a primi tratamentul adecvat.
Deși SARS-CoV-2, HMPV, gripa și RSV au simptome comune, fiecare virus are și trăsături specifice care te pot ajuta să le diferențiezi.
Gripa, una dintre cele mai frecvente infecții respiratorii virale, este întâlnită atât la oameni, cât și la animale. „Gripa tip A este cea mai frecvent întâlnită și poate cauza epidemii și pandemii, în timp ce gripă tip B apare în focare mai restrânse, cum ar fi la școli sau în colectivități mici”, a explicat medicul Laura Panait. „În ambele cazuri, simptomele sunt brusc debutante: febră, frison, dureri musculare și articulare, și scăderea bruscă a stării de bine.”
De asemenea, virusul HMPV, descoperit acum aproximativ 25 de ani, afectează în special persoanele vârstnice și copiii sub 5 ani. „Este important de menționat că HMPV nu este un virus nou, nu trebuie să ne panicăm. Totuși, măsurile de precauție sunt esențiale, pentru a preveni răspândirea acestuia”, a explicat specialistul.
SARS-CoV-2, virusul care a provocat pandemia globală, rămâne o preocupare majoră. Spre deosebire de celelalte virusuri, „pierderea gustului și mirosului sunt simptome caracteristice ale infecției cu SARS-CoV-2”, a menționat medicul. În plus, RSV (Virusul Respirator Sincițial) afectează în special copiii mici și persoanele vârstnice, având ca simptome febra moderată și dureri musculare și articulare.
Pentru a preveni infectarea cu aceste virusuri, specialiștii recomandă respectarea unor măsuri de igienă riguroase, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor, purtarea măștii atunci când suntem răciți, și izolarea acasă atunci când suntem bolnavi. „Cel mai corect ar fi să stăm acasă și să ne izolăm, chiar și de membrii familiei, pentru a preveni răspândirea virusului”, a mai subliniat medicul.
Un alt punct important este utilizarea corectă a medicamentelor. „Antibioticele nu tratează infecțiile virale și pot înrăutăți simptomele. În plus, administrarea abuzivă de antibiotice poate duce la dezvoltarea rezistenței bacteriene”, a adăugat specialistul.
În cazurile în care febra persistentă, de 38-39 de grade Celsius, nu cedează la tratamentele uzuale, este important să căutăm ajutor medical. „Dacă simptomele se agravează, cu secreții purulente sau dificultăți de respirație, este esențial să contactăm medicul”, a încheiat medicul.