Antena 3 CNN Life Știinţă Momentul în care o stea supergigantă explodează, devenind supernovă, surprins pentru prima dată de astronomi

Momentul în care o stea supergigantă explodează, devenind supernovă, surprins pentru prima dată de astronomi

Astronomii au fotografiat pentru prima dată ultimele momente din viața unei stele supergigante roșii. Aceasta a explodat și s-a transformat în supernovă.

Momentul în care o stea supergigantă explodează, devenind supernovă, surprins pentru prima dată de astronomi
Sursa foto: Facebook/ W. M. Keck Observatory
de Cerasela Stafie    |    07 Ian 2022   •   14:18

Descoperirea, care a avut loc în vara lui 2020, înainte ca steaua supergigantă să explodeze în acea toamnă, a fost detaliată într-un studiu publicat în The Astrophysical Journal.

Evenimentul a fost surprins cu 130 de zile înainte de explozie, folosind două telescoape, în Hawaii. Acest lucru a permis unei echipe de cercetători să-l cerceteze.

”Acesta este o descoperire a ceea ce fac stelele masive cu câteva momente înainte de a muri”, a spus dr. Wynn Jacobson-Galán, autorul principal al studiului, potrivit SkyNews.

”Detecția directă a activității pre-supernova a unei stele supergigante roșii nu a fost niciodată observată până acum. Pentru prima dată, am privit o stea supergigantă roșie explodând!

Folosind spectrometrul de imagistică de joasă rezoluție (LRIS) al Observatorului Keck, echipa a găsit material circumstelar dens care înconjoara steaua în momentul în care aceasta a explodat. Cercetătorii cred că acesta este același gaz care i-a alertat inițial asupra supergigantei roșii cu o explozie de radiații strălucitoare.

Ei spun că descoperirea dezvăluie noi detalii despre modul în care supergigantele roșii evoluează chiar înainte de a deveni supernove. Anterior, aceste stele nu au arătat nicio dovadă de erupții violente înainte de a exploda.

Supergigantele roșii sunt cele mai mari stele din univers în ceea ce privește volumul, deși nu sunt cele mai dense și nici cele mai strălucitoare de pe cer.

 

×
Subiecte în articol: explozie stea astronomi
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close