Ce a provocat îngheţul din această primăvară. Cercetătorii pun asta pe seama unui fenomen PERICULOS

de O.P.    |    28 Mar 2013   •   08:58
Ce a provocat îngheţul din această primăvară. Cercetătorii pun asta pe seama unui fenomen PERICULOS

Temperaturi ca în mijlocul iernii, precipitaţii care ne-au dus cu gândul la zilele din preajma Crăciunului - cam aşa am sărbătorit ultimele zile din prima lună a primăverii, iar căderile masive de zăpada au afectat mare parte din Europa, dar şi din America, scrie The Guardian.

Iar cercetătorii care se ocupă de evoluţia climei pun asta pe topirea gheţarilor arctici. Topirea acestor gheţari a ajuns la un nivel istoric toamna trecută: "Gheaţa din oceane se topeşte cu rapiditate. Este cu 80% mai puţină decât era în urmă cu 30 de ani. Vorbim de o pierdere dramatică. Acesta este un simptom al încălzirii globale şi asta generează încălzirea zonei Arctice", spune Jennifer Francis, profesor cercetător la Institutul Rutgers.

"Creşterea nivelului oceanelor duce la fenomenele meteo extreme. Astfel aerul de origine arctică ajunge mult mai departe decât ajungea în trecut", a declarat aceasta.

Afirmaţiile sale sunt confirmate şi de profesorul cercetător Vladimir Petoukhov, de la Institutul german dedicat schimbărilor climatice, Potsdam. 

 

x close