Antena 3 CNN Life Știinţă Cel mai mare OM pe care l-a avut lumea, acuzat de PLAGIAT. Unul din tablourile sale ar fi fost copiat

Cel mai mare OM pe care l-a avut lumea, acuzat de PLAGIAT. Unul din tablourile sale ar fi fost copiat

Cel mai mare OM pe care l-a avut lumea, acuzat de PLAGIAT. Unul din tablourile sale ar fi fost copiat
de O.P.    |    08 Feb 2012   •   13:21

Om de spirit universal, în acelaşi timp artist, om de știință şi inventator, Leonardo da Vinci încarnează spiritul universalist al Renașterii și rămâne unul dintre oamenii cei mai importanţi din acea epocă. Desenul celebru, care prezintă trupul uman şi proporţiile acestuia ideale, ce sugerează legătura omenescului cu divinul, pare să fi fost copiat de da VInci de la un coleg de-al său.

Omul Vitruvian reprezintă unul din cele mai populare desene din lume, aducându-i şi mai multă apreciere autorului său. Însă potrivit unor studii recente, se pare că daVinci ar fi "împrumutat" desenul de la un prieten de-al său, arhitect.

Istoricul italian Claudio Sgarbi a descoperit desenul făcut de Giacomo Andrea de Ferrara în 1986, iar după ce a studiat elementele acestuia a ajuns la concluzia că Omul Vitruvian este opera acestuia, Leonardo daVinci copiind-o.

Sgarbi se bazează pe dovezi clare că desenul ar aparţine arhitectului şi anume: DaVinci însuşi ar fi menţionat de desenul lui Ferrara în scrierile sale, o dovadă clară că acesta ar fi fost autorul său, scrie LiveScience.

Mai mult, opera lui Giocomo are mai multe modificări, linii întrerupte, ajustări şi apare ca o ciornă, în timp ce desenul lui Leonardo este perfect, fără niciun fel de modificare.

Omul Vitruvian
 

×
Subiecte în articol: leonardo da vinci
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close