Antena 3 CNN Life Știinţă Cercetătorii au creat un ”computer COVID” pentru a accelera diagnosticarea, fără teste rapide sau PCR

Cercetătorii au creat un ”computer COVID” pentru a accelera diagnosticarea, fără teste rapide sau PCR

Cercetătorii de la Universitatea din Leicester au creat un nou instrument de inteligență artificială (IA) care poate detecta COVID-19.

Cercetătorii au creat un ”computer COVID” pentru a accelera diagnosticarea, fără teste rapide sau PCR
Sursa foto: Pexels
de Alexandra Ionescu    |    03 Iul 2022   •   10:56

Software-ul analizează scanările CT toracice și utilizează algoritmi de învățare profundă pentru a diagnostica cu exactitate boala. Cu o rată de acuratețe de 97,86%, este în prezent cel mai de succes instrument de diagnosticare a COVID-19 din lume.

În prezent, diagnosticul de COVID-19 se bazează pe testarea acidului nucleic sau testele PCR, așa cum sunt cunoscute în mod obișnuit. Aceste teste pot produce rezultate fals negative, iar acestea pot fi, de asemenea, afectate de histerezis, atunci când efectele fizice ale unei boli apar la mai mult timp de la infectare, sau chiar sunt diferite de cele clasice.

Prin urmare, inteligența artificială oferă o oportunitate de a monitoriza rapid și eficient cazurile de COVID-19 la scară largă, reducând povara medicilor.

Profesorul Yudong Zhang, profesor de descoperire a cunoștințelor și învățare automată la Universitatea din Leicester, spune că „cercetarea lor se concentrează pe diagnosticarea automată a COVID-19 pe baza rețelei neuronale aleatorii grafice.

Rezultatele au arătat că metoda noastră poate găsi automat regiunile suspecte din imagini toracice  și face predicții precise pe baza reprezentărilor.

Acuratețea sistemului înseamnă că poate fi utilizat în diagnosticul clinic al COVID-19, ceea ce poate ajuta la controlul răspândirii virusului.

Sperăm că, în viitor , acest tip de tehnologie va permite diagnosticarea automată pe computer, fără a fi nevoie de intervenție manuală, pentru a crea un serviciu de sănătate mai inteligent și eficient.”

Cercetătorii vor dezvolta acum această tehnologie în speranța că, computerul COVID poate înlocui în cele din urmă nevoia radiologilor de a diagnostica COVID-19 în clinici.

Software-ul, care poate fi implementat chiar și în dispozitive portabile, cum ar fi telefoanele inteligente, va fi, de asemenea, adaptat și extins pentru a detecta și diagnostica alte boli (cum ar fi cancerul de sân, boala Alzheimer și bolile cardiovasculare).

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close