Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperire uimitoare: „Există ceva nou şi neaşteptat care se întâmplă”

Descoperire uimitoare: „Există ceva nou şi neaşteptat care se întâmplă”

Descoperire uimitoare: „Există ceva nou şi neaşteptat care se întâmplă”
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    25 Apr 2017   •   19:29

Un număr de măsurători ale unor particule „excentrice” în curs de degradare i-a intrigat pe cercetători. Recent, într-un nou studiu al fizicienilor de la Geneva, aceştia au propus existenţa unor noi particule care ar explica rezultatele.

Fizicianul Benjamin Grinstein, de la Universitatea California, a precizat că „descoperirea este uimitoare” şi că noile măsurători reprezintă „indicii că există ceva nou şi neaşteptat care se întâmplă în interacţiunile fundamentale,” relatează Science News Magazine, potrivit descopera.ro.

Măsurătorile au implicat o clasă de particule numită B meson, care poate fi produsă atunci când protonii sunt loviţi între ei în LHC. Când aceste particule încep să se descompună, pot produce un tip de particule numit kaon care este acompaniat fie de un electron şi un pozitron (versiunea antimateriei a electronului) sau de un muon - ruda mai grea a electronului - sau de un antimuon, corespondentul antimateriei.

Conform teoriei, muonii şi electronii se comportă în esenţa la fel, cu excepţia efectelor maselor diferite. Acest lucru înseamnă că cele două tipuri de particule ar trebui să aibă o şansă egală de a fi produse în descompunerile particulei B meson. Noile rezultate au arătat că există doar şapte descompuneri cu muoni la fiecare zece cu electroni.

O explicaţie posibilă pentru această descoperire este că există o particulă necunoscută care interacţionează diferit cu muonii decât cu electronii. O asemenea particulă poate fi un leptoquarck - o particulă care acţionează ca un pod între quarci şi leptoni, clasa de particule care include electronii şi muonii. De asemenea, poate fi o particulă neutră electric numită bosomul Z-prime.

Oamenii de ştiinţă au prezentat rezultatele pe 18 aprilie într-un seminar în cadrul CERN, unde se găseşte şi acceleratorul de particule LHC.

×
Subiecte în articol: geneva descoperire
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close