Antena 3 CNN Life Știinţă Imaginea care prezice apropierea dezastrului. A înghiţit un continent, iar acum s-a trezit din adâncuri

Imaginea care prezice apropierea dezastrului. A înghiţit un continent, iar acum s-a trezit din adâncuri

Imaginea care prezice apropierea dezastrului. A înghiţit un continent, iar acum s-a trezit din adâncuri
Sursa foto: Foto: Live Science
de O.P.    |    26 Apr 2012   •   08:44

În urmă cu aproape patru milenii o întreagă civilizaţie a fost ştearsă de pe faţa pământului din cauza unei erupţii extrem de puternice. 60 de kilometri cubi de lavă au îngropat civilizaţia Minoan, luând astfel naştere legenda despre dispariţia Atlantidei.

Văzut din aer, craterul vulcanului apare ca o mică proeminenţă care iese din Marea Egee, însă pe parcursul celor patru milenii craterul vulcanului din Santorini s-a extins, "monstrul din adâncuri" chiar dând semne că s-a trezit la viaţă.

A erupt de cinci ori în ultimii 600 de ani, însă în 2011 "somnul" i-a fost întrerupt de cutremure de intensitate mică - de 3.2, însă asta nu este decât începutul, spun specialiştii.

Mai multe aparate GPS au fost montate în zona vulcanului din insula Santorini în anul 2006, iar cinci ani mai târziu, oamenii de ştiinţă au descoperit cu stupoare că aparatele au fost "mutate" cu trei centimetri faţă de locul în care au fost amplasate iniţial. Deşi pare o distanţă foarte mică, specialiştii spun că sunt semne clare că vulcanul se pregăteşte să reintre în scenă.

Semnalele au continuat. În luna ianuarie a acestui an, calculele vulcanologilor au scos la iveală faptul că pământul din zonă s-a ridicat cu aproape 18 centimetri anual, pe o perioadă mai mare de timp. Aceste "înălţări" ale pământului sunt cauzate de o forţă subterană uluitoare. Estimările susţin că în subteran, la 4 kilometri adâncime, s-ar afla 14.000.000 de metri cubi de magmă ce stau gata să iasă la suprafaţă, scrie Live Science.






×
Subiecte în articol: eruptii vulcanice
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close