Pământul, la limita "zonei locuibile" din Sistemul Solar

de A.M.P    |    31 Ian 2013   •   17:53
Pământul, la limita "zonei locuibile" din Sistemul Solar Foto: icicp.blogspot.com
Specialiştii pasionaţi de căutarea planetelor din afara Sistemului Solar au redefinit "zona locuibilă", în care viaţa poate să existe, şi au descoperit faptul că Pământul se află la limita acestei regiuni, informează dailymail.co.uk.
   
În termeni astronomici, pentru a fi locuibilă, o planetă trebuie să se afle o anumită distanţă faţă de steaua ei, într-o zonă care permite ca temperaturile de la suprafaţa ei să nu fie nici prea ridicate, nici prea scăzute, pentru ca apa să poată să existe în stare lichidă şi unde viaţa să fie astfel posibilă.
   
Oamenii de ştiinţă au redefinit dimensiunile acestor "zone locuibile" din Univers, folosind calcule recente efectuate prin metode moderne, şi au descoperit faptul că Terra se află chiar la marginea unei astfel de zone locuibile.
   
Cercetătorii de la Pennsylvania State University din Washington consideră că descoperirea lor va avea implicaţii majore pentru programele de identificare a exoplanetelor potenţial locuibile şi de căutare a vieţii extraterestre.
   
Folosind cele mai recente date, cercetătorii americani au conceput un nou model computerizat, actualizat pe baza unuia mai vechi, pentru a determina dacă planetele nou descoperite se află în zona locuibilă.
   
Comparând noile estimări cu modelul computerizat precedent, savanţii de la Pennsyvania State University au descoperit că zonele locuibile din sistemele solare se află în realitate mai departe de stelele lor decât credeau oamenii de ştiinţă în trecut.
   
Noul studiu, publicat în Astrophysical Journal, a avut la bază precedentul model computerizat creat de James Kasting şi Evan Pugh de la aceeaşi universitate americană, pe baza unor calcule mai elaborate şi cu rezultate mult mai fine.
   
Potrivit noilor calcule, Terra se află la limita zonei locuibile din Sistemul Solar, însă noul model nu ia în calcul feedback-ul trimis de nori, care reflectă radiaţia solară şi stabilizează climatul.
   
Noul model ar putea însă să îi ajute pe savanţi să determine dacă planetele descoperite cu ajutorul telescopului spaţiale Kepler se află sau nu în zonele locuibile.
   
Telescopul Kepler a descoperit deja peste 2.000 de potenţiale sisteme solare care merită să fie cercetate în amănunţime, iar noul model ar putea să îi ajute pe savanţii de la NASA să găsească mai uşor acele planete considerate a fi cei mai buni "candidaţi" pentru a întreţine viaţa.   

Parteneri
x close