Antena 3 CNN Life Știinţă O uriașă placă tectonică de pe glob se va rupe în două. Distanţarea se face cu o viteză semnificativă

O uriașă placă tectonică de pe glob se va rupe în două. Distanţarea se face cu o viteză semnificativă

O placă tectonică uriașă aflată sub Oceanul Indian se va rupe în două într-un interval de timp scurt din punct de vedere geologic, conform unui nou studiu.

O uriașă placă tectonică de pe glob se va rupe în două. Distanţarea se face cu o viteză semnificativă
Sursa foto: Pixabay.com
de S.T.    |    23 Mai 2020   •   14:24

Această placă tectonică denumită India-Australia-Capricorn, se rupe în două şi cele două părţi se distanţează una de cealaltă cu aproximativ 1,7 milimetri pe an.

Peste 1 milion de ani, o eternitate pentru oameni dar o simplă clipă în timp geologic, cele două părţi ale acestei plăci se vor afla la distanţa de 1,7 km una de cealaltă, scrie livescience.com.

„Nu este o structură care se deplasează rapid, dar totuşi distanţarea se face cu o viteză semnificativă dacă o comparăm la alte plăci tectonice”, a declarat co-autoarea acestui studiu, Aurélie Coudurier-Curveur.

 

„Nu s-a format încă o frontieră între cele două bucăţi ale plăcii. Însă mesajul clar este că aceste două bucăţi sunt pe cale să se desprindă”, a comentat şi William Hawley, seismolog de la Lamont-Doherty Earth Observatory din cadrul Universităţii Columbia din New York.

×
Subiecte în articol: placă tectonică Oceanul Indian
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close