Antena 3 CNN Life Știinţă "Poarta spre Univers", îngropată sub gheaţa Antarcticii. Proiectul uluitor care ţine ascunse cele mai mari secrete

"Poarta spre Univers", îngropată sub gheaţa Antarcticii. Proiectul uluitor care ţine ascunse cele mai mari secrete

"Poarta spre Univers", îngropată sub gheaţa Antarcticii. Proiectul uluitor care ţine ascunse cele mai mari secrete
de O.P.    |    12 Iul 2012   •   11:57

La aproape 2.5 kilometri sub gheaţa Antarcticii se află cel mai impresionant proiect al oamenilor de ştiinţă. Construcţia imensă se întinde pe o suprafaţă de un kilometru cub, fiind mai mare decât Empire State Building, Sears Tower şi World Financial Center puse laolaltă.

Construcţia impresionantă se numeşte Ice Cube şi este cel mai mare telescop din lume, conceput pentru a observa particulele neutrino, emanate de stelele care explodează şi care se deplasează cu o viteză uluitoare - apropiată de cea a luminii.



"Ridică un deget şi priveşte-l: fără să-ţi dai seama, sute de de miliarde de particule neutrino emise de Soare trec prin el în fiecare secundă”, a explicat Jenni Adams, un fizician de la University of Canterbury care lucrează la IceCube.

Tehnic vorbind, Ice Cube este alcătuit dintr-o serie de detectoare de lumină îngropate în gheaţă. Atunci când particulele neutrino interacţionează cu gheaţa, acestea produc particule cu sarcină care apoi creează lumină, ce poate fi detectată.

De ce a fost aleasă zona Antarcticii? Pentru că gheaţa are rolul unei „plase” care prinde şi izolează aceste minuscule particulele, făcându-le astfel mai uşor de observat.



"Dacă o supernovă ar avea loc în galaxia noastră în acest moment, am putea detecta sute de particule neutrino cu ajutorul IceCube”, a declarat Adams în cadrul celei mai importante conferinţe dedicate fizicii particulelor

"Aceste particule nu ar putea fi observate în mod individual, dar întregul detector se va "lumina” ca un impresionant foc de artificii”, a adăugat Adams.

Înainte ca IceCube să fie construit, oamenii de ştiinţă observaseră doar 14 particule neutrino. Cu acest nou instrument, asistat de un alt telescop aflat în Marea Mediterană, sute de astfel de particule au fost detectate din 2010 până astăz, scrie Reuters.





×
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close