Antena 3 Life Știinţă Radiografiile dentare cresc riscul dezvoltării tumorilor cerebrale

Radiografiile dentare cresc riscul dezvoltării tumorilor cerebrale

de Antena3.ro    |    14 Apr 2012   •   12:17
Radiografiile dentare cresc riscul dezvoltării tumorilor cerebrale
Sursa foto: Foto: medicalppt.blogspot.com

Potrivit unui studiu publicat într-un jurnal american, persoanele care apelează cu regularitate la radiografiile dentare se expun riscului de a dezvolta tumori cerebrale, informează Mediafax.

Rezultatele studiului au fost publicat marţi în revista americană Cancer, editată de American Cancer Society, şi a fost coordonat de Elizabeth Claus de la Universitatea Yale. Datele au fost recoltate de la 1.433 de pacienţi americani cu vârstele cuprinse în intervalul 20-79 de ani suferind de tumori cerebrale de tipul meningioamelor - tumori în general benigne.

Pacienţii care au suportat în fiecare an o examinare radiografică a dinţilor lor, care au fost astfel expuşi la acţiunea razelor X, erau de până la trei ori mai expuşi în faţa riscului de meningiom, în comparaţie cu grupul-ţintă, alcătuit din pacienţi sănătoşi. Riscurile cresc în funcţie de tipul de examen dentar realizat, cât şi de vârsta pacientului.

Cercetătorii implicaţi în acest studiu doresc să tragă un semnal de alarmă şi recomandă pacienţilor să evite astfel de examinări.

Directivele comunicate de Asociaţia stomatologilor americani recomandă efectuarea unui examen dentar la copii o dată pe an sau o dată la doi ani, la adolescenţi la fiecare 18 luni sau trei ani şi la adulţi la fiecare doi sau trei ani.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close