
Astronomii au descoperit 128 de luni noi care orbitează în jurul lui Saturn, dându-i un avans uriaş în numărul de luni din sistemul solar. Planeta are acum 274 de luni, aproape de două ori mai multe decât toate celelalte planete din sistemul solar combinate, notează The Guardian.
Până de curând, titlul de "Regele Lunii" era deținut de Jupiter, dar Saturn are acum un total de 274 de luni, aproape de două ori mai multe decât toate celelalte planete la un loc. Echipa din spatele descoperirilor a identificat anterior 62 de luni în jurul lui Saturn folosind telescopul Canada France Hawaii și, după ce a văzut indicii slabe că există mai multe, oamenii de ştiinţă au făcut observații suplimentare în 2023.
"Desigur, am găsit 128 de luni noi. [...] Pe baza proiecțiilor noastre, nu cred că Jupiter va ajunge vreodată din urmă", a spus cercetătorul principal, dr. Edward Ashton, un bursier postdoctoral (N.r. - un cercetător care lucrează într-un proiect de cercetare după finalizarea studiilor doctorale) la Institutul pentru Astronomie și Astrofizică de la Academia Sincia din Taiwan.
Planeta Jupiter are 95 de luni care o orbitează, acestea fiind confirmate din 5 februarie 2024.
Lunile au fost recunoscute oficial de Uniunea Astronomică Internațională în această săptămână și, deocamdată, li s-au atribuit șiruri de numere și litere. În cele din urmă, li se va da nume bazate pe zeii galici, nordici și inuiți canadieni, în conformitate cu convenția pentru lunile lui Saturn. Majoritatea lunilor noi cad în clusterul nordic, ceea ce înseamnă că astronomii sunt acum în căutarea a zeci de zeități vikinge obscure. "În cele din urmă, criteriile ar putea trebui să fie puțin relaxate", a spus Ashton.
Lunile au fost identificate folosind tehnica "shift and stack”", în care astronomii obțin imagini secvențiale care urmăresc calea lunii pe cer și le combină pentru a face luna suficient de strălucitoare pentru a fi detectată. Toate cele 128 de luni noi sunt "luni neregulate", obiecte în formă de cartof care au doar câțiva kilometri diametru. Creşterea numărului al acestor obiecte evidențiază potențialele dezacorduri viitoare cu privire la ceea ce este clasificat ca fiind o lună.
"Nu cred că există o definiție adecvată pentru ceea ce este clasificat drept lună. Ar trebui să existe", a spus Ashton. Cu toate acestea, el a adăugat că este posibil ca echipa să fi atins, deocamdată, o limită pentru detectarea lunilor.
"Cu tehnologia actuală, nu cred că putem face mult mai bine decât ceea ce sa făcut deja pentru lunile din jurul lui Saturn, Uranus și Neptun", a adăugat Ashton.
Observațiile mai detaliate ale lunilor mici ale planetei ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine o perioadă turbulentă din istoria sistemului solar, când planetele se mișcau pe orbite instabile și coliziunile erau frecvente. Lunile noi sunt adesea grupate, ceea ce sugerează că ele ar putea fi rămășițele unor obiecte mai mari care s-au ciocnit și s-au destrămat în ultimii 100 de milioane de ani. Aceste luni au orbite mari și eliptice, fiind într-un unghi diferit față de lunile care sunt mai aproape de planetă.
"Sunt probabil toate fragmente dintr-un număr mai mic de luni capturate inițial, care au fost rupte de coliziuni violente, fie cu alte luni saturniene, fie cu comete în trecere", a adăugat profesorul Brett Gladman, astronom la Universitatea British Columbia.
Înțelegerea dinamicii multor luni ale lui Saturn ar putea ajuta, de asemenea, la rezolvarea întrebărilor despre originea inelelor planetei, despre care oamenii de știință au sugerat că ar putea fi consecințele unei luni care a fost ruptă de gravitație.
Separat, nava spațială Hera, a Agenției Spațiale Europene, va efectua un zbor pe Marte miercuri și va ajunge la 190 de mile (300 km) de cea mai mică și mai îndepărtată lună a sa, Deimos. Luna, care are aproximativ 7 mile diametru, se crede că este produsul unui impact uriaș asupra lui Marte sau a unui asteroid care a fost capturat pe orbita planetei roșii. Hera va fotografia, de asemenea, luna mai mare de pe Marte, Phobos, înainte de a-și continua misiunea de a supraveghea un asteroid, Dimorphos, care a fost lovit în mod deliberat de o sondă NASA în urmă cu trei ani.
Odată ce ajunge la asteroid, Hera va efectua un sondaj detaliat post-impact pentru a ajuta la dezvoltarea tehnologiei care ar putea devia asteroizii periculoși care se pot ciocni cu Pământul în viitor.