Antena 3 CNN Life Știinţă Septembrie 2014, cea mai CALDĂ lună septembrie de pe Pământ, din 1880 şi până în prezent. "Dacă nu se va face nimic, omenirea se îndreaptă către o catastrofă”

Septembrie 2014, cea mai CALDĂ lună septembrie de pe Pământ, din 1880 şi până în prezent. "Dacă nu se va face nimic, omenirea se îndreaptă către o catastrofă”

Septembrie 2014, cea mai CALDĂ lună septembrie de pe Pământ, din 1880 şi până în prezent. "Dacă nu se va face nimic, omenirea se îndreaptă către o catastrofă”
Sursa foto: Foto: inhabitat.com
21 Oct 2014   •   13:44

Septembrie 2014 a înregistrat la suprafaţa scoarţei terestre şi a oceanelor o temperatură medie de 15,72 de grade Celsius şi reprezintă cea mai caldă lună septembrie de pe Pământ din 1880 şi până în prezent, au anunţat, luni, oamenii de ştiinţă, citaţi de AFP.
   
Ca şi august 2014, anul acesta a fost a 38-a lună consecutivă de septembrie în care temperatura globală terestră s-a situat peste media din secolul al XX-lea, a anunţat National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) în raportul ei anual.
   
1976 a fost cel mai recent an în care temperatura medie din lume în luna septembrie a fost mai mică decât media secolului trecut.
   
Luna trecută, temperatura medie la suprafaţa uscatului şi oceanelor a fost de 15,72 grade Celsius, cu 0,72 de grade peste media secolului al XX-lea (15 grade Celsius). Alături de septembrie 2013, ea figurează în topul 6 al celor mai calde luni septembrie înregistrate vreodată.
   
Pe uscat, pe plan global, temperaturile au fost mai mari decât media, cu excepţia centrului Rusiei şi a anumitor părţi orientale şi din nordul Canadei.
   
"Recordurile de căldură au fost înregistrate în special în nordul Africii occidentale, în regiunile de litoral din sud-estul Americii latine, în sud-vestul Australiei, în regiuni din Orientul Mijlociu şi în câteva zone din Asia de sud-est", precizează acelaşi raport.
   
La suprafaţa oceanelor, temperatura din septembrie 2014 a fost, pe plan global, cu 0,66 grade peste media secolului al XX-lea, care este de 16,2 grade.
   
"Acest fapt marchează, de asemenea, cea mai ridicată temperatură înregistrată din 1880 la suprafaţa oceanelor", precizează NOAA, afirmând că această creştere a temperaturilor a fost observată la nivelul tuturor oceanelor, în special în nord-estul şi partea ecuatorială a Oceanului Pacific.
   
În 2014, mai, iunie, august şi septembrie au fost lunile cele mai calde înregistrate vreodată, de când a început măsurarea temperaturilor, în 1880.
   
Cu excepţia lui februarie, toate celelalte luni au intrat în topul 4 al celor mai calde luni înregistrate vreodată pentru fiecare dintre ele, precizează NOAA.
   
Dacă 2014 îşi menţine temperaturile lunare peste media secolului al XX-lea până la sfârşitul lunii decembrie, atunci el va deveni cel mai cald an calendaristic din 1880 şi până în prezent.
   
Cu o temperatură medie de 14,78 grade Celsius, primele nouă luni din 2014 deţin, la egalitate cu 1998, recordul de căldură pe uscat şi la suprafaţa oceanelor.
   
Dacă nu se va face nimic, spune şeful diplomaţiei americane John Kerry, omenirea se îndreaptă către o "catastrofă", deoarece "aşa cum ştiţi deja, viaţa pe Terra are un termen limită".
   
Green Climate Fund (GCF) al ONU a strâns pentru moment doar 2,3 miliarde de dolari. Această sumă este foarte îndepărtată de obiectivul de 10 miliarde de dolari până la sfârşitul anului şi de cel de 100 miliarde pe an începând din 2020.

×
Subiecte în articol: incalzire globala
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close