Antena 3 CNN Life Știinţă Și dinozaurii aveau câinii lor. Oamenii de știință au descoperit un dinozaur de mărimea unui labrador pe care l-au numit Enigmacursor

Și dinozaurii aveau câinii lor. Oamenii de știință au descoperit un dinozaur de mărimea unui labrador pe care l-au numit Enigmacursor

R.K.
2 minute de citit Publicat la 14:55 25 Iun 2025 Modificat la 16:06 25 Iun 2025
profimedia-1014456833
Dinozaurul a fost clasificat drept Nanosaurus, dar oamenii de știință au ajuns acum la concluzia că este un animal diferit. Foto: Profimedia Images

Un dinozaur de mărimea unui labrador a fost clasificat greșit când a fost descoperit și este de fapt o specie nouă, au descoperit oamenii de știință. Noul său nume este Enigmacursor - care înseamnă alergător enigmatic - și a trăit acum aproximativ 150 de milioane de ani, alergând în jurul picioarelor unor giganți faimoși precum Stegosaurus, scrie BBC.

Inițial a fost clasificat drept Nanosaurus, dar oamenii de știință ajung acum la concluzia că este un animal diferit.

Joi, va deveni primul dinozaur nou expus la Muzeul de Istorie Naturală (NHM) din Londra din 2014 încoace.

Descoperirea promite să arunce lumină asupra istoriei evolutive care a făcut ca primii dinozauri mici să devină animale foarte mari și „bizare”, potrivit profesorului Paul Barrett, paleontolog la muzeu.

Noua casă a dinozaurului este un balcon din impresionanta Sală a Pământului a muzeului. Sub el se află Sophie, stegosaurusul, care a trăit și el în Formațiunea Morrison din vestul Statelor Unite.

Enigmacursor este minuscul prin comparație. Cu o înălțime de 64 cm și o lungime de 180 cm, are aproximativ înălțimea unui labrador, dar cu picioare mult mai mari și o coadă „probabil mai lungă decât a restului dinozaurului”, spune profesoara Susannah Maidment.

„Avea și un cap relativ mic”, adaugă ea, adăugând că probabil era adolescent când a murit.

Cu rămășițele fosilizate ale oaselor sale în mâini, Lu Allington-Jones și Kieran Miles asamblează cu măiestrie scheletul pe un cadru metalic.

„Nu vreau să-l deteriorez în acest stadiu înainte de a fi dezvăluit tuturor”, spune dna Allington-Jones, șefa departamentului de conservare.

„Aici puteți vedea șoldurile solide și dense care vă arată că era un dinozaur care alerga rapid. Dar brațele din față sunt mult mai mici, poate că le folosea pentru a smulge plantele”, spune dl Miles.

Indiciile din oase i-au determinat pe oamenii de știință de la NHM să concluzioneze că creatura era o specie nouă.

„Când încercăm să identificăm dacă ceva este o specie nouă, căutăm mici diferențe cu toți ceilalți dinozauri strâns înrudiți. Oasele picioarelor sunt cu adevărat importante în cazul acestuia”, spune profesorul Maidment, ținând în mână membrul posterior drept al lui Enigmacursor.

Când dinozaurul a fost donat muzeului, a fost numit Nanosaurus, la fel ca mulți alți dinozauri mici cărora li s-au dat aceste nume începând cu anii 1870.

Însă oamenii de știință bănuiau că este o specie nouă.

Pentru a afla mai multe, au călătorit în Statele Unite cu scanări ale scheletului și fotografii detaliate pentru a vedea Nanosaurus-ul original, considerat specimenul arhetip.

Enigmacursorul era un schelet sofisticat și aproape complet, cu caracteristici unice, inclusiv oasele picioarelor.

Paleontologii spun că dezlegarea acestui mister legat de nume și clasificare este esențială.

„Este absolut fundamental pentru munca noastră să înțelegem câte specii avem de fapt. Dacă greșim în acest sens, totul se destramă”, spune profesorul Maidment.

Descoperirea ar trebui să ajute oamenii de știință să înțeleagă diversitatea dinozaurilor din perioada Jurasicului târziu.

Dinozaurii mai mici sunt „foarte aproape de originile grupurilor mari de dinozauri care devin mult mai proeminenți ulterior”, spune profesorul Barrett.

„Exemplele de acest gen ajută la completarea unora dintre aceste lacune din cunoștințele noastre, arătându-ne cum aceste schimbări se produc treptat în timp”, adaugă el.

Oamenii de știință sunt încântați să aibă un schelet complet atât de rar al unui mic dinozaur.

În mod tradițional, oasele mari de dinozaur au fost cel mai mare premiu, așa că a existat mai puțin interes pentru descoperirea de fosile mai mici.

„Când cauți acei dinozauri foarte mari, uneori e ușor să-i treci cu vederea pe cei mai mici care trăiesc alături de ei”, spune profesorul Barrett.

Descoperirile despre Enigmacursor mollyborthwickae sunt publicate în revista Royal Society Open Science.

×
x close