Antena 3 CNN Life Știinţă Toată lumea va fi martoră la asta. Cercetătorii îi vor deschide mormântul pentru a afla cel mai mare mister

Toată lumea va fi martoră la asta. Cercetătorii îi vor deschide mormântul pentru a afla cel mai mare mister

Toată lumea va fi martoră la asta. Cercetătorii îi vor deschide mormântul pentru a afla cel mai mare mister
de O.P.    |    03 Oct 2012   •   06:15
Arheologii au deschis mai multe morminte antice dintr-o mânăstire dărăpănată din Florenţa în căutarea rămăşiţelor femeii care ar fi fost muza lui Leonardo da Vinci pentru celebrul tablou Mona Lisa.

Oamenii de ştiinţă încearcă să elucideze, astfel, misterul Giocondei, cea mai renumită pictură din istorie. Concluziile studiului ar putea veni abia peste câteva luni, proiectul fiind abia la început.

 În ultimele cinci luni, o echipă de experţi a lucrat în continuu la mânăstirea Sfânta Orsola din Florenţa, unde cred că se află scheletul femeii care a fost modelul pictorului Leonardo da Vinci. Cercetătorii sunt de părere că Gherardini şi-a petrecut, aici, ultimii ani din viaţă şi că tot aici ar putea fi îngropată.

"Dacă totul merge conform planului, şi vom avea confirmarea că am găsit-o pe Gherardini, cu ajutorul craniului său vom putea să reconstruim faţa ei prin intermediul tehnologiei avansate", a declarat Silvano Vincenti, istoric.


Acesta este doar primul pas dintr-un proces îndelungat. După reconstrucţia feţei, urmează compararea cu celebra Mona Lisa pentru a elucida misterul celei mai renumite picturi din istorie.

În reconstrucţia feţei, există o marjă de eroare de 4-8 procente, aşadar vom şti dacă Leonardo a folosit-o drept muză pe Gherardini sau vom putea să tragem alte concluzii.

Însă concluziile studiului, aflat abia la început, ar putea sosi abia peste câteva luni bune.

 

×
Subiecte în articol: leonardo da vinci
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close