Antena 3 CNN Life Știinţă Un satelit NASA a realizat prima hartă care prezintă în detaliu concentraţia de CO2 din atmosfera Terrei

Un satelit NASA a realizat prima hartă care prezintă în detaliu concentraţia de CO2 din atmosfera Terrei

Un satelit NASA a realizat prima hartă care prezintă în detaliu concentraţia de CO2 din atmosfera Terrei
Sursa foto: Foto: nasa.gov
19 Dec 2014   •   18:50

Satelitul Orbiting Carbon Observatory (OCO-2), lansat de NASA în acest an, a realizat prima hartă care prezintă cu mare precizie cantităţile de dioxid de carbon din atmosfera Terrei, un gaz care generează un efect de seră puternic, informează BBC.
  
Satelitul a fost lansat de NASA în luna iulie, cu scopul de a identifica principalele zone de la suprafaţa Terrei în care dioxidul de carbon este emis şi apoi absorbit.
   
Cu ajutorul datelor colectate de OCO-2, oamenii de ştiinţă vor înţelege mai bine felul în care activităţile umane influenţează clima de pe planeta noastră.
   
Noua hartă a fost realizată doar pe baza datelor ştiinţifice colectate în octombrie şi noiembrie, dar a demonstrat deja că această misiune reprezintă un succes.
   
Harta evidenţiază un "efect de bandă", potrivit căruia gazele emise pe Terra sunt amestecate de vânturi mai degrabă de-a lungul latitudinilor, nu perpendicular pe ele.
   
De asemenea, cercetătorii de la NASA au remarcat concentraţii mai mari de CO2 deasupra Americii de Sud şi a sudului Africii. Aceste concentraţii sunt cel mai probabil rezultatul arderilor intense de biomasă din aceste regiuni.
   
Savanţii se aşteaptă să detecteze în perioada următoare maxime de concentraţii şi pe coasta estică a Statelor Unite şi deasupra Chinei. Acestea vor include cel mai probabil şi emisii adiţionale de CO2, provenind din industrializare.
   
Harta dioxidului de carbon din atmosfera Terrei a fost prezentată la conferinţa de toamnă organizată de American Geophysical Union în oraşul San Francisco.
   
Satelitul OCO-2 a fost lansat în acest an în calitate de înlocuitor al unui dispozitiv similar care a fost distrus în 2009, atunci când racheta lui purtătoare a explodat la puţin timp după decolare. Obiectivul său principal este de a monitoriza distribuţia geografică globală a CO2-ului din atmosferă.

×
Subiecte în articol: NASA
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close