Antena 3 CNN Life Superstiţiile anului bisect 2024. Singura zi în care fetele îşi iau soarta în propriile mâini

Superstiţiile anului bisect 2024. Singura zi în care fetele îşi iau soarta în propriile mâini

Poporul român are nenumărate tradiţii, obiceiuri şi superstiţii, iar unele dintre ele sunt marcate chiar la început de an bisect.

Superstiţiile anului bisect 2024. Singura zi în care fetele îşi iau soarta în propriile mâini
Sursa foto: Hepta.ro
de Georgiana Adam    |    02 Feb 2024   •   04:00

Anul bisect survine o singură dată la patru ani şi constă în adăugarea unei zile în plus în luna februarie, având un total de 29 de zile în loc de 28 obişnuite.

Adăugarea acestei zile suplimentare este necesară pentru a sincroniza calendarul cu durata reală a unui an tropic, de aproximativ 365 de zile şi 6 ore.

Anul bisect aduce o sumedenie de superstiţii şi obiceiuri pe care românii le respectă cu sfinţenie pentru a fi feriţi de rele tot anul. Superstiţiile asociate acestei perioade variază în funcţie de culturile din întreaga lume.

Evitarea nunţilor şi a divorţurilor sau amânarea proiectelor, cum ar fi construcţia unei case, se numără printre cele mai populare superstiţii la români, în anul bisect.

Iată câteva dintre superstiţiile şi obiceiurile pe care românii obişnuiesc să le respecte într-un an bisect pentru a avea noroc şi pentru a fi feriţi de ghinion.

Superstiţiile anului bisect 2024. Singura zi în care fetele au voie să-şi ceară iubiţii în căsătorie

Potrivit tradiţiei populare, într-un an bisect aşa cum este 2024 nu este indicat să schimbi locul de muncă sau domeniul în care lucrezi.

Totodată, există şi credinţe populare legate de demararea unor proiecte noi care ar fi bine să fie amânate pentru următorul an. Cei care se împotrivesc acestei superstiţii şi iniţiază construcţia unei case, începerea unei afaceri sau realizarea unor achiziţii costisitoare, riscă să fie loviţi de ghinion, potrivit uneia dintre superstiţiile româneşti ale anului bisect.

Citeşte şi: Când începe Anul Nou Chinezesc în 2024. Tradiții și superstiții pentru trecerea în Anul Dragonului de Lemn

Culesul ciupercilor în anii bisecţi este strict interzis. Conform bătrânilor din mediul rural, ciupercile culese în anii bisecţi devin otrăvitoare.

În ceea ce priveşte obiceiurile anului bisect, fetele îşi pot cere iubiţii în căsătorie. Astfel că, pe 29 februarie, fetele aveau dreptul să-şi ceară jumătatea în căsătorie şi astfel să-şi decidă singure soarta.

În cazul în care bărbatul respingea propunerea iubitei sale, acesta era obligat să-i ofere acesteia 12 perechi de mănuşi. De ce? Pentru că fata ar fi purtat cele 12 mănuşi pe tot parcursul anului pentru a ascunde ruşinea provocată de către absenţa unui inel pe deget.

×
Subiecte în articol: 2024 superstitii an bisect
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close