Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă 6 motive pentru care nu trebuie să excluzi carbohidraţii din dietă

6 motive pentru care nu trebuie să excluzi carbohidraţii din dietă

6 motive pentru care nu trebuie să excluzi carbohidraţii din dietă
Sursa foto: Pixabay
20 Iul 2015   •   16:24

Consumul de carbohidrati nu este o placere vinovata in dieta si nu trebuie exclusi din regimul alimentar, nici macar atunci cand tinem cura de slabire. Iata de ce!

Ajuta creierul sa functioneze mai bine
Creierul are nevoie de carbohidrati ca sa functioneze la capacitate maxima. De ce? Pentru ca creierul “traieste” cu glucoza, iar cabohidratii sanatosi, cei cu eliberare treptate, contin glucoza. Daca nu oferi creierului suficienta glucoza, capacitatea de gandi, capacitatea de a invata si cea de a-ti aminti unele lucruri scad pentru ca neurotransmitatorii din creieri nu primesc suficienta glucoza de sintetizat.

Bineinteles, nu trebui consumati carbohidrati nesanatosi, cum sunt cei regasiti in produsele din faina alba, procesata, precum cei din produsele de patiserie, din painea alba, din covrigei sau pizza. Acestia doar umfla stomacul fara a avea cu adevarat nutritivi.

Trebuie consumati carbohidratii buni, sanatosi care se regasesc in cereale integrale si in produsele din faina integrala, precum painea si pastele integrale, fructele, legumele, orezul brun, fasolea, lintea sau nautul. Aceste alimente ce contin carbohidrati sanatosi sunt pline de vitamine si minerale si ofera creierului glucoza necesara pentru functionare optima.

Reduc balonarea
Carbohidratii sanatosi din fructe si din legume, mai ales, contin si fibre, iar acestea ajuta la reducerea balonarii si la buna functionare a intregului sistem digestiv.

Aduc fericire, la propriu
Majoritatea carbohidratilor sanatosi contin triptofan, o substanta care contribuia la productia de serotonina, hormonul starii de bine, al fericirii, la nivelul creierului. Fara triptofanul din carbohidratii buni, nivelul de serotonina scade, fapt care predispune individul la tristete, la stari depresive, generandu-i si probleme de somn. Lipsa triptofanului pe fondul eliminarii carbohidratilor in timpul curelor de slabire este ceea ce ne face sa fim morocanosi.

Continuarea pe Lyla.ro

×
Parteneri
Alertă meteo, emisă de ANM. Cod galben de ploi, vijelii şi grindină în România
x close