Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Banca Mondială se teme de un impact economic "catastrofal" al epidemiei de Ebola

Banca Mondială se teme de un impact economic "catastrofal" al epidemiei de Ebola

Banca Mondială se teme de un impact economic "catastrofal" al epidemiei de Ebola
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    17 Sep 2014   •   19:12
Impactul economic al Ebola ar putea fi "catastrofal" în cele trei ţări cele mai afectate de epidemie - Sierra Leone, Guineea şi Liberia -, în principal din cauza "factorului teamă" care paralizează activitatea, a avertizat miercuri Banca Mondială (BM).
 
"În cazul în care virusul continuă să se răspândească în cele trei ţări cele mai afectate, impactul său economic ar putea fi multiplicat de opt ori, provocând un şoc catastrofal în aceste ţări deja fragile", se arată într-un raport al instituţiei, care menţionează de asemenea riscul unei crize alimentare, informează AFP, potrivit Agerpres.
 
"Impactul economic cel mai important al crizei nu rezultă din costurile sale directe (mortalitate, morbiditate, îngrijiri medicale, zile pierdute de muncă), ci dintr-o reacţie de panică alimentată de teama de îmbolnăvire", a mai precizat Banca Mondială. 
 
Acest "factor teamă" a fost aproape în totalitate responsabil pentru impactul economic al precedentelor epidemii mondiale (SARS, febra H1N1, etc.), afirmă instituţia care a cerut comunităţii internaţionale să aloce "câteva miliarde de dolari" pentru a opri răspândirea epidemiei. 
 
Preşedintele american Barack Obama a lansat marţi un apel la acţiune "rapidă" în lupta împotriva epidemiei Ebola, care a ucis peste 2.460 de persoane din cele 5.000 de cazuri de îmbolnăvire raportate, potrivit ultimului raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). 

×
Subiecte în articol: Ebola banca mondiala
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close