
Un partid din Olanda, îngrijorat de sedentarismul accentuat în cazul copiilor și nivelul obezității infantile, propune înlocuirea locurilor de joacă cu suprafețe moi cu spații deschise, în natură, în care copiii să se poată cățăra, juca cu apa sau chiar cu focul, lupta cu bețe, unde cei mici să fie încurajați să folosească unelte adevărate, ciocane și cuțite, pentru a construi diverse obiecte, relatează The Guardian. Beneficiile nu sunt doar pentru sănătatea fizică, ci și pentru sănătatea cognitivă, spun specialiștii, care susțin că părinții „elicopter” stâlcesc dezvoltarea celor mici de frică să nu se lovească.
Într-o pădure din vestul Amsterdamului, un profesor de biologie a înființat „Woeste Westen”, un loc de joacă în aer liber, unde nu există jucării, doar natură.
Natură în loc de jucării
Jackie are 10 ani și e lângă focul de tabără când tigaia în care face popcorn ia foc cu totul. Calmă, mama ei stinge flăcările rapid. Apoi Jackie și fratele ei de opt ani, Michael, încearcă din nou să-și facă popcorn. Totul are loc într-o pădure din vestul Amsterdamului.
„E mult mai distractiv ca la alte locuri de joacă. Putem să prindem pești, putem intra în apă și putem să construim căbănuțe. Uneori, mama desenează și atunci chiar putem să alergăm liberi”, a spus Michael reporterului The Guardian.
Jackie își amintește cum a aterizat îmbrăcată complet în apă, spre bucuria fratelui ei mai mic.
„Mi-a alunecat pluta și m-am dus sub ea, dar asta nu mă oprește, în niciun caz”, a spus copila.
Mama lor, Marlien Kulsdom, în vârstă de 44 de ani, este învățătoare la clasele primare și artistă.
„Sunt învățătoare la o școală unde este încurajat jocul acesta riscant. Așa învață ei despre limite”, a explicat femeia.
Joaca în natură va deveni politică publică în Amsterdam
Exact acest tip de joacă vor să îl încurajeze consilierii locali, care își doresc să înlocuiască locurile de joacă clasice construite în ultimii ani. Astfel, democrații-liberali de la D66 propun ca toți copii din capitala olandeză să aibă acces la zone în natură în care să se joace liber. „Joaca aceasta mai dură înseamnă că cei mici se pot lovi”, au scris consilierii în documentul de politică publică, dar au atras atenția că este „un risc acceptabil”, potrivit The Guardian.
„Inspirația, și este o problemă majoră, ne-a venit după ce am constatat că copiii abia se mișcă. Tot felul de probleme survin de la ecrane. Vedem tot mai multe cazuri de burnout și aflăm tot mai multe cât de nesănătos este că olandezii, campionii europeni la șezutul pe scaun, sunt atât de sedentari. Lucrurile trebuie să se schimbe și e cel mai bine să începem de când sunt mici”, a spus Rob Hofland, directorul filialei din Amsterdam a D66.
Un studiu de la organizația Jantje Beton, care face campanie pentru spațiile joacă în natură, a arătat că numărul copiilor olandezi care se joacă afară, singuri, a scăzut de la 25% în 2022 la 13% anul trecut. Aproape jumătate dintre copii se joacă mai mult la interior, comparat ci o treime înainte de pandemia de Covid.
„Din ce în ce mai mulți copii își pierd abilitatea de a iniția interacțiuni sociale, de a gestiona riscurile și de a se bucura atunci când se confruntă cu o situație mai stresantă. Dacă ar învăța să se joace în zone mai riscante, ar începe să gestioneze astfel de situații de la o vârstă fragedă, ar învăța să ceară ajutor sau să încerce să găsească o soluție diferită”, a spus Mascha van Werven, directorul executiv al organizației.
Experții: Parenting-ul „elicopter” întârzie dezvoltarea copiilor
Olanda este una dintre țările cu cei mai fericiți cetățeni din lume, potrivit ONU, iar studiile locale au descoperit că cei mici în mod special se bucură că pot merge cu bicicleta peste tot și că au familii care îi susțin. Însă și aici este în creștere așa numitul „parenting elicopter”, care nu le mai permite copiilor să anticipeze, să evite sau să gestioneze singuri eventuale riscuri, spun specialiștii.
Într-un articol din revista Nature din luna ianuarie, oameni de știință din Canada și Norvegia au atras atenția beneficiile jocului riscant, evident nu e vorba de situații care să le pună în pericol viața, în mod special afară când vine vorba de a dezvolta aptitudini de gestionare a riscului la copii.
Activitățile care îi provoacă sunt vitale pentru capacitate cognitivă, spune și Erik Scherder, profesor în neuropsihologie clinică la Vrije Universiteit Amsterdam și membru al Consiliului pentru Sport al Olandei.
„Activitățile în natură dezvoltă atât aptitudinile motorii, dar și funcțiile cognitive. Un creier în dezvoltare trebuie provocat. Neuronii ar trebuie stimulați diferit, nu să fie repetate aceleași acțiuni”, a spus profesorul pentru The Guardian.
Nimeni nu încurajează ca cei mici să fie puși în pericol, dar Martin Hup, profesor de biologie și fondatorul Woeste Westen, crede că părinții trebuie să facă un pas în spate.
„Fiecare loc de joacă, consiliu loca, părinte și școală trebuie să cântărească riscurile față de benficii. Există un risc, dar copilul meu crește fizic și mintal datorită lui. Dacă mereu avertizezi copilul să nu facă aia, să aibă grijă, îi răpești din șansele pentru dezvoltare”, a spus Martin Hup.
Obezitatea infantilă, o problemă tot mai răspândită și în România
România e pe locul al doilea în Europa la obezitate infantilă. Estimările Organizației Mondiale a Sănătății arată că, până în 2035, 2 din 5 copii români vor fi supraponderali sau chiar obezi.
Situația se agravează în timpul vacanțelor, când copiii aproape că nu mai ies din casă. Au un program haotic, se trezesc târziu, mânâncă fast-food şi stau mai mult timp în faţa ecranelor.
În ultimele patru decenii, rata obezității infantile la nivel mondial a crescut de zece ori, numărul copiilor diagnosticați cu obezitate ajungând la 124 de milioane, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
România este și în top 5 al țărilor din lume cu cea mai mare rată a sedentarismului. Potrivit celor mai recente statistici, doar 18% dintre români fac mișcare, iar într-un procent și mai mic, de doar 2%, frecventează în mod activ sălile de sport. De altfel, aceleași statistici arată că 62% dintre români au abandonat complet activitățile fizice.