Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Dragostea nu ne face doar fericiți, ci și mai sănătoși. Medicii arată impactul iubirii asupra corpului

Dragostea nu ne face doar fericiți, ci și mai sănătoși. Medicii arată impactul iubirii asupra corpului

Cel mai longeviv studiu despre viața adultă din istorie, aflat încă în desfășurare la Harvard, rezumă fericirea în câteva cuvinte: depinde de relații de durată, de calitatea lor și de căsnicii stabile, în care partenerii pot conta unul pe celălalt.

Dragostea nu ne face doar fericiți, ci și mai sănătoși. Medicii arată impactul iubirii asupra corpului
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    23 Feb 2023   •   11:07

Cinci medici au vorbit despre beneficiile unei relații sănătoase asupra corpului uman și modificările pe care aceasta le are asupra inimii, creierului sau a sistemului digestiv.

În primul rând, dragostea ne păstrează inima sănătoasă. 

"Relațiile pozitive au un rol foarte important în menținerea unui sistem cardiovascular sănătos. Interacțiunea umană duce la secreția de endorfine, dopamină, oxitocină, serotonină La nivel cardiac, acești hormoni ai fericirii duc la relaxarea miocardului, la reglarea tensiunii arteriale și la scăderea frecvenței cardiace.

În plus, la nivel vascular, produc o relaxare a pereților vasculari, scăzând riscul de apariție a dilatațiilor varicoase", arată dr. Răzvan Chirică, medic specialist Cardiologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital. 

Citește și: Cele nouă obiceiuri pentru o viață fericită, dezvăluite de un studiu Harvard care durează de peste 80 de ani

Hormonii fericirii ne scapă de dureri, dar și de colesterol

"Adesea cunoscute sub numele de hormonii fericirii, endorfinele sunt câteva substanțe chimice asemănătoare morfinei, produse în mod natural de propriul organism în anumite situații și în cantități benefice, fără absolut nici un efect secundar.

Secreția de endorfine crește atunci când ne relaxăm, când consumăm ciocolată neagră sau un pahar de vin, dar și în cazul exercițiilor fizice sau a râsului. Endorfinele au extrem de multe efecte benefice asupra corpului și pot reduce durerea, au impact pozitiv asupra sistemului imunitar, reduc stresul și îmbunătățesc calitatea somnului, scad nivelul colesterolului și chiar reduc procesele inflamatoare.

În plus, împreună cu alte substanțe precum dopamine, determină o stare de relaxare, de buna dispoziție", explică dr. Dhimitri Shanazo, medic primar endocrinolgie.

Dragostea ține de foame, spun medicii

"Tot hormonii fericirii, serotonina și oxitocina, joacă un rol important în controlul senzației de foame și sațietate. Serotonina acționează la nivel central asupra centrilor hipotalamici, cât și periferic la nivel intestinal, motiv pentru care se studiază noi medicamente anti-obezitate cu acțiune asupra receptorilor serotoninergici.

Oxitocina eliberată din glanda pineala când doi oameni au contact fizic, se îmbrățișează, se săruta sau după orgasm, reduce activitatea centrului foamei din hipotalamus și pofta de dulciuri sau alte adicții", explică dr. Mihaela Crețu, medic specialist Diabet, Nutriție și Boli metabolice în cadrul Ovidius Clinical Hospital. 

"Dragostea este o emoție pozitivă generată de mai mulți hormoni numiți 'ai fericirii'. Serotonina pare cel mai implicat neurotransmițător în reglarea dispoziției și, implicit, a unei bune stări de sănătate.

Expresia 'dragostea trece prin stomac' este parțial adevărată căci precursorul serotoninei este triptofanul, un aminoacid esențial conținut în alimente. Deci dragostea are mai puțin legătură cu inima și mai mult cu neurofiziologia", a spus dr. Marian Anghel, medic primar medicină internă și gastroenterologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital. 

Creierul îndrăgostit este relaxat și motivat

"Modificările psiho-hormonale produc în creierul îndrăgostiților mai multe modificări: senzația de euforie în primul rând, care este declanșată de eliberarea de dopamină, dar și sentimentul de atașare și stare de securitate care apare prin creșterea oxitocinei, motiv pentru care oamenii care iubesc se simt mai relaxați.

Totodată, prin activarea tonei cerebrale – a girusului cingular – o persoană care se gândește la iubitul sau iubita sa se simte mai motivat", dr. Masood Kaivanifard, medic specialist Neurologie.

×
Subiecte în articol: iubire dragoste fericiți studiu
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close