Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Localitatea cu cei mai longevivi seniori din România. "Sunt biologic mai tineri decât vârsta lor cronologică"

Localitatea cu cei mai longevivi seniori din România. "Sunt biologic mai tineri decât vârsta lor cronologică"

I.D.
2 minute de citit Publicat la 12:04 03 Oct 2024 Modificat la 12:04 03 Oct 2024
Rom?nia se situeaz? pe locul 33 ?n Uniunea European? ?i pe locul 95 la nivel mondial ?n ceea ce prive?te speran?a de via??, cu o medie de 76,6 ani, conform datelor Eurostat.
Localitatea are unul dintre cele mai mari procente de seniori de peste 85 de ani din România. FOTO: Getty Images

România se situează pe locul 33 în Uniunea Europeană și pe locul 95 la nivel mondial în ceea ce privește speranța de viață, cu o medie de 76,6 ani, conform datelor Eurostat.

În premieră, un nou proiect de cercetare coordonat de Lăcrămioara Frăsinean și derulat de Fundația Dan Voiculescu va cartografia localitățile din România în funcție de procentul de seniori cu vârsta de peste 85 de ani.

„Este un concept unic, deoarece până acum nu am avut o hartă a longevității în România. Aceasta va oferi o cartografiere a localităților în funcție de procentul de seniori de 85+ ,” a explicat Lăcrămioara Frăsinean. Proiectul își propune să identifice, la nivel de regiune și localitate, zonele cu cele mai mari procente de seniori care depășesc media națională, care este de 1,94% din totalul populației. 

Statistici speranță de viață

  • România locul 33 în UE, locul 95 la nivel mondial, cu o speranță de viață de 76,6 ani
  • Pe primele 3 locuri la nivel mondial
  • Monaco, cu o speranță medie de viață de 85,9 ani Japonia, cu o speranță de viață de 84,7 ani
  • Elveția, cu o speranță medie de 84,5 ani

În cadrul cercetării, s-a încheiat prima etapă de numărare cantitativă a seniorilor, iar acum se desfășoară o etapă calitativă. „Facem un set de analize medicale pentru populația de 90+, pentru a determina dacă acești seniori sunt biologic mai tineri decât vârsta lor cronologică,” a declarat coordonatoarea proiectului. De asemenea, Lăcrămioara Frăsinean a menționat că cercetarea include factori precum genetica, alimentația și stilul de viață.

Un exemplu important al proiectului este localitatea Pardoși din județul Buzău, unde 10,2% din populație are peste 85 de ani. „Acest proiect ne poate ajuta să contribuim la politici publice de sănătate și monitorizare a seniorilor pentru o îmbătrânire activă,” a adăugat Frăsinean. Rezultatele finale vor fi prezentate pe 9 octombrie la Academia Română, oferind informații valoroase despre modul în care diferiți factori au influențat longevitatea seniorilor din România.

Lăcrămioara Frăsinean a menționat că localitatea Pardoși din județul Buzău are unul dintre cele mai mari procente de seniori de peste 85 de ani din România. „Localitatea Pardoși din județul Buzău are un procent de 10,2% seniori de 85+, în condițiile în care la nivelul întregii țări avem 1,94%," a explicat ea. Aceasta face ca Pardoși să fie un exemplu important în cadrul proiectului de cercetare dedicat longevității, contribuind la înțelegerea factorilor care au dus la această rată ridicată de longevitate.

×
x close