Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Vrei să trăieşti mai mult? Iată ce trebuie să faci

Vrei să trăieşti mai mult? Iată ce trebuie să faci

Vrei să trăieşti mai mult? Iată ce trebuie să faci
de S.T.    |    17 Feb 2014   •   22:43

Mişcarea regulată şi evitarea singurătăţii le permit persoanelor în vârstă să îmbătrânească frumos şi să trăiască mai mult, arată cercetători americani într-un studiu menţionat luni de AFP.

"O persoană în vârstă care se simte extrem de singură riscă cu 14% mai mult să moară prematur. Impactul este la fel de nefast ca în cazul defavorizării sociale", spune John Cacioppo, profesor de psihologie la Universitatea din Chicago.

El şi-a prezentat concluziile la conferinţa anuală a Asociaţiei americane pentru avansarea ştiinţei de la Chicago.

Cercetările, desfăşurate pe circa 20.000 de persoane, arată faptul că sentimentul de singurătate extremă se asociază cu somn întrerupt, tensiune arterială ridicată, o alterare a celulelor imunitare şi înmulţirea stărilor depresive. La singurătate se adaugă adesea o viaţă sedentară, factor care contribuie evident la slăbirea stării de sănătate.

Exerciţiile fizice, nu exagerate, ci doar mersul pe jos în pas vioi, pot reduce cu aproape jumătate riscurile cardiovasculare şi dezvoltarea bolii Alzheimer. Activitatea fizică frânează şi îmbătrânirea normală a creierului la vârstnici, a spus Kirk Erickson, profesor de psihologie la Universitatea din Pittsburgh, participant la aceeaşi conferință.

Odată cu vârsta, creierul se micşorează, iar activitatea fizică permite îmbunătăţirea funcţionării cerebrale generale şi creşterea volumului hipocampului cu 2%, ceea ce întârzie îmbătrânirea cerebrală cu unul-doi ani, adaugă profesorul citat, după un studiu efectuat pe 120 de persoane de peste 65 de ani.

Din păcate, destul de puţini vârstnici fac mişcare.

×
Subiecte în articol: singuratate studiu
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close