Antena 3 CNN Life Zborul care salvează vieţile copiilor

Zborul care salvează vieţile copiilor

Zborul pentru viață. Așa este numită prima călătorie cu avionul pentru copiii din România care au nevoie de tratament în străinătate. Este și povestea a patru micuți diagnosticați recent cu cele mai crâncene boli - cancer, leucemie și alte afecțiuni care nu pot fi tratate decât în afara țării.

Zborul care salvează vieţile copiilor
Sursa foto: Asociaţia Blondie/Facebook
de Cristina Ştefan    |    08 Mai 2021   •   09:04

Copiii au primit o nouă șansă la viață, au fost duși la spitalele din Italia cu efortul și sprijinul unor oameni cu suflet mare. Un avion întreg a fost rezervat pentru le asigura transportul în siguranță către unitățile medicale din Roma.

Plini de griji şi frământări, dar cu speranţă în suflet, părinții și-au șters lacrimile și si-au însoțit copiii la Roma. Unul dintre ei este Evelina, o fetiţă de numai 2 luni, diagnosticată cu atrezie de esofag. 

Medicul Cătălin Cârstoveanu este cel care își dedică viața salvării bebelușilor cu afecțiuni grave. Nu a lipsit nici de la acest zbor. 

"Este o necesitate, în acest ,moment transportăm copii din toată ţara, nici măcar nu sunt copii de la noi din sectie. Noi aveam de transportat doi copii din secţie, s-au ocupat locurile în reanimare la Milano'', spune Cătălin Cârstoveanu, şef ATI Spitalul pentru copii Marie Curie.

Toată aeronava a fost rezervată pentru cei 4 copii care au nevoie de trataţi la Roma, dar şi pentru alți doi copii care au suferit intervenții chirurgicale la Milano și care trebuie să ajungă acasă în România. 

Adelina Toncean, fondatoarea Asociaţiei Blondie

România are o ambulanţă aeriană care efectuează doar zboruri urgente. Pentru cei care nu sunt consideraţi o urgenţă, părinţii sunt nevoiţi să caute singuri o soluţie.

Adelina Toncean, fondatoarea Asociaţiei Blondie, a găsit însă salvarea pentru aproximativ 100 de copii. A strâns bani pentru 55 de zboruri, iar asta nu e tot. 

"Mai avem foarte puțin până când credem cu totul că vom putea oferi României prima ambulanță aeriană la dispoziţia oricărui pacient care are nevoie să zboare în afara ţării. Spunem că trebuie să îndeplinească trei condiţii, că trebuie să fie dotată şi să aibă echipamentele medicale care să o facă sigură, să fie oricând la dispoziția celor care au nevoie și gratis'', a spus Adelina Toncean, fondatoarea Asociaţiei Blondie.

O aeronavă costă aproximativ două milioane de euro. Până când micuții vor zbura cu ea, viețile lor depind de românii cu suflet mare.

Şi tu poţi ajuta! 

Pentru a-și continua misiunea, Asociația “Blondie” face apel la solidaritate și generozitate, donațiile fiind esențiale pentru a transporta în străinătate cât mai mulți copii ca să le salveze viața. 
RO37 INGB 0000 9999 0909 6711 – LEI
RO34 INGB 0000 9999 0909 6765 – EURO

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close