Antena 3 CNN Mediu Alimentele care pot fi consumate și după expirare vor avea o nouă etichetă. Propunerea UE pentru reducerea risipei de mâncare

Alimentele care pot fi consumate și după expirare vor avea o nouă etichetă. Propunerea UE pentru reducerea risipei de mâncare

UE propune o nouă etichetă care să reducă risipa de mâncare. Aceasta vizează alimentele care pot fi consumate și după expirare.

Alimentele care pot fi consumate și după expirare vor avea o nouă etichetă. Propunerea UE pentru reducerea risipei de mâncare
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    09 Mar 2023   •   21:40

Pâine, mezeluri și gemuri, acestea sunt doar câteva dintre alimentele care ar putea intra sub noua etichetă alimentară pe care Comisia Europeană tocmai și-a propus să o introducă pentru a reduce drastic risipa în sectorul alimentar.

Denumirea propusă de Bruxelles este ”bun de consumat și după”, pentru a indica faptul că și după data indicată pe etichetă, aceste produse, dacă sunt depozitate în mod corect, sunt comestibile și nu este necesar să fie aruncate.

Numai alimentele ambalate și nu alimentele proaspete trebuie să poarte această etichetă. Termenul stabilește o dată, dincolo de care produsul prezintă cu siguranță modificări și pericole pentru sănătate, în timp ce al doilea indică o dată orientativă. Prin urmare, există două regimuri diferite care se aplică alimentelor distincte.

Data de expirare ar trebui să se aplice alimentelor care sunt foarte perisabile din punct de vedere microbiologic, care, prin urmare, ar putea constitui, după o perioadă scurtă, un pericol imediat pentru sănătatea umană. 

Formularea ”utilizare până” este, prin urmare, asociată cu data de expirare efectivă și trebuie completată cu indicarea datei în sine (ziua, luna și anul). Condițiile de păstrare care trebuie respectate sunt și ele obligatorii, atât pentru produsul încă închis, cât și odată cu deschiderea ambalajului, potrivit Agrifood.

Ce alimente pot fi consumate și după data de expirare

În Europa, 10% din risipa alimentară este atribuită interpretării incorecte a datelor de expirare. Pentru a reduce risipa și a încerca să elimine această confuzie, executivul european a propus o revizuire a regulilor privind data de expirare a alimentelor, cu adăugarea pe etichetă a mențiunii ”Bun de consumat și după”. Informațiile vor fi adăugate la eticheta ”a se consuma cel mai bine înainte de...”.

Există mai multe alimente care pot fi consumate peste 1 lună dincolo de TMC. Acestea sunt produse din carne ambalate, mezeluri și produse delicate crude, gătite și condimentate.

Durata se extinde pe una sau 2 luni dincolo de TMC pentru: dulciuri ambalate, dulcețuri și conserve, făină și cereale, paste uscate, orez, cuscus.

Puteți mânca și la 6 luni după Tmc: lapte Uht, condimente și ierburi aromatice, sosuri precum maioneza, ketchup, muștar, sucuri de fructe. 

×
Subiecte în articol: eticheta alimente expirare UE risipă mancare
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close