Antena 3 CNN Meteo Risc mare de avalanșă în Munții Rodnei, Călimani și Ceahlău

Risc mare de avalanșă în Munții Rodnei, Călimani și Ceahlău

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) susține că este risc mare de avalanșă până duminică seara în Munții Rodnei, Călimani Bistriței și Ceahlău.

Risc mare de avalanșă în Munții Rodnei, Călimani și Ceahlău
Sursa foto: Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Mar 2023   •   20:42

În Munții Rodnei, la peste 1800 metri, pe văi și în zonele adăpostite sunt troiene şi depozite însemnate de zăpadă, ce depășesc doi metri.

În zona crestelor sunt formate cornișe și numeroase plăci de vânt.

Stratul vechi de zăpadă, din profunzime, este compactat și întărit.

Pe pantele suficient de înclinate și pe văile unde sunt depozite mari de zăpadă, se pot declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, prin alunecarea straturilor puțin rezistente din partea superioară sau prin ruperea plăcilor de vânt, riscul fiind amplificat chiar și la supraîncărcări mici.

Citește și: Turiştii care au rămas blocaţi la Bâlea Lac au fost coborâţi de pe munte după o zi 

Avalanșele pot angrena izolat și straturile subiacente, mai vechi.

La altitudini de sub 1800 metri, spontan se pot produce avalanșe de dimensiuni medii și izolat chiar mari la peste 1600 metri, prin alunecarea stratului superior, ușor umezit și cu rezistență redusă, peste straturile mai dure și mai vechi de la bază.

Riscul declanșării avalanșelor va fi amplificat la supraîncărcări slabe.

Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa spontan avalanșe

Conform buletinului, la peste 1800 metri, în partea superioară a stratului întâlnim zăpadă cu rezistență scăzută, în masivele Călimani și Bistriței în primii 50-60 centimetri, iar în Masivul Ceahlău în primii 25-30 centimetri.

Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, prin alunecarea stratului puțin stabilizat din partea superioară sau prin ruperea plăcilor de vânt, riscul fiind amplificat chiar și la supraîncărcări mici, în unele cazuri putând antrena chiar și straturile din profunzime.

Riscul este mare în masivele Călimani și Bistriței și însemnat în masivul Ceahlău.

La altitudini mai mici de 1800 de metri, pe pantele suficient de înclinate, vor fi condiții pentru declanșarea spontană a unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat chiar mari la peste 1500 metri, mai ales pe văile unde sunt acumulări mai importante, prin alunecarea zăpezii umezite din partea superioare a stratului, riscul fiind mai prezent în masivele Călimani și Bistriței.

Riscul va fi amplificat chiar și la supraîncărcări slabe. Meteorologii anunță că riscul de avalanșă este însemnat și în Munții Făgăraș, Bucegi, Țarcu-Gideanu, Parâng-Șureanu, Vlădeasa-Muntele Mare. Buletinul este valabil de vineri, de la ora 20.00, până duminică, la aceeași oră.

×
Subiecte în articol: avalansa ANM avertizare
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close