Antena 3 CNN Meteo Un nou val de praf saharian vine peste România, în plină caniculă

Un nou val de praf saharian vine peste România, în plină caniculă

praf saharian profimedia images
O masă de aer cu praf saharian ajunge deasupra României. Sursa foto: Profimedia Images
de Milena Niță    |    22 Iun 2024   •   10:50

Un nou val de praf saharian ajunge sâmbătă în România şi va ţine câteva zile, astfel că se suprapune peste codurile de caniculă emise de ANM.

Până luni, masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa dinspre vest-nord-vest către est-sud-est.

„În perioada 22 iunie ora 12 – 24 iunie ora 12, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei și deasupra României”, anunță, sâmbătă, Administrația Națională de Meteorologie.

Depunerile de praf vor putea fi observate mai ales în zonele și în intervalele în care va ploua.

„Pe parcursul zilelor de sâmbătă, duminică și luni (22 – 24 iunie), masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa dinspre vest-nord-vest către est-sud-est. 

Din a doua parte a zilei de luni (24 iunie), aceasta se va îndepărta de țară”, se mai arată în finalul comunicatului.

Ziua de astăzi va fi una de foc în toată țara, doar litoralul scapă. Așadar, românii care se află la mare în acest weekend sunt foarte norocoși, pentru că acolo nu va fi caniculă astăzi. 

În rest, este un cod roșu de caniculă și disconfort termic ce vizează județele Dolj, Olt, Teleorman, sudul județelor Vâlcea și Argeș, unde maximele vor ajunge la 39 de grade Celsius. 

Va fi disconfort termic foarte, foarte accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. 

Codul portocaliu vizează Banatul, sudul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei, local Moldova și local Oltenia și Muntenia, zone unde maximele vor ajunge cam la 37 de grade.

Codul galben este valabil pentru nordul și estul țării, unde maximele vor ajunge cam la 35 de grade Celsius. 

Mâine, aria afectată de caniculă din țara noastră se va mai restrânge. Nordul țării scapă de aceste temperaturi foarte ridicate, însă codul roșu se extinde și va cuprinde și Bucureștiul. 

Așadar, vorbim despre cod roșu de caniculă și disconfort termic în Capitală, în județul Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj și în sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, unde maximele ajung pe la 39 de grade. 

Codul portocaliu de mâine vizează local Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei, zone unde maximele ajung cam la 37 de grade Celsius. 

×
Subiecte în articol: praf saharian canicula
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close