Antena 3 CNN Meteo O masă de aer cu praf saharian ajunge deasupra României. Recomandările medicilor pentru această perioadă

O masă de aer cu praf saharian ajunge deasupra României. Recomandările medicilor pentru această perioadă

O masă de aer încărcat de particule de praf saharian ajunge deasupra României, atenţionează meteorologii ANM.

O masă de aer cu praf saharian ajunge deasupra României. Recomandările medicilor pentru această perioadă
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    16 Apr 2024   •   11:49

Depunerile de praf saharian vor putea fi observate marţi în zonele și în intervalele în care va ploua, spun meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Potrivit ANM, de marți de la ora 12 până joi, la ora 00, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei.

Această masă de aer va ajunge deasupra României pe parcursul zilei de marți, iar depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și în intervalele în care va ploua.

În noaptea de miercuri spre joi masa de aer încărcată cu particule de praf se va deplasa spre Marea Neagră și Ucraina.

Mai multe date privind aceste informații despre praful saharian pot fi consultate pe site-ul Serviciului de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAMS)

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Praful saharian, periculos pentru sănătate. Recomandările medicilor

Medicii de la Spitalul "Victor Babeş" din Timişoara au tras recent un semnal de alarmă privind valul de praf saharian care ajunge în România.

Potrivit specialiştilor, nisipul fin din componența norului de praf saharian conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur.

Medicii de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara au avertizat că norul de praf saharian poate afecta atât persoanele cu probleme respiratorii, cât şi pe cele sănătoase.

Odată inhalate particulele de praf, acestea ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele, o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar, și celulele imune. 

Particulele de praf eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii.

De asemenea, aparatul cardiovascular poate fi și el afectat. Studiile toxicologice au demonstrat totodată că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii.

Persoanele care au diferite boli pulmonare, precum cele cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor.

"În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare. 

În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție", spunea medicul Ionela Iovan, potrivit mediafax.ro.

Medicii recomandă românilor să stea în case şi îi sfătuiesc pe cei cu probleme respiratorii să poarte mască de protecţie în această perioadă.

×
Subiecte în articol: praf saharian
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close