Antena 3 CNN Meteo Secetă cumplită în România. Dunărea e la jumătate din debitul normal perioadei

Secetă cumplită în România. Dunărea e la jumătate din debitul normal perioadei

E secetă în Dobrogea, Muntenia, local în sudul și estul Moldovei. Suprafața afectată de secetă în România a depășit un milion de hectare de teren agricol.

Secetă cumplită în România. Dunărea e la jumătate din debitul normal perioadei
Sursa foto: Pixabay
de Silvia Preda    |    01 Noi 2022   •   16:39

Potrivit raportului ANM întocmit astăzi, aprovizionarea cu apă a solului în stratul 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă prezintă valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia și Transilvania, pe suprafețe agricole extinse din Moldova, local în vestul, sudul și estul Munteniei, izolat estul Dobrogei.

Conținutul de umiditate din sol prezintă valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, local în sudul și estul Moldovei, transmite laboratorul Agrometeorologie - Administrația Națională de Meteorologie.

Secetă în România. Dunărea e la jumătate din debitul normal perioadei

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în creștere, având valoarea de 2600 m3/s, sub media multianuală a lunii noiembrie (4650 m3/s). În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Calafat și în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.

Prognoza debitelor şi nivelurilor în intervalul 01.11.2022, ora 07.00 – 08.11.2022, ora 07.00

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar în primele două zile ale intervalului, apoi în scădere până la valoarea de 2300 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii noiembrie (4650 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului în creștere pe sectorul Gruia – Giurgiu și în scădere pe sectorul Zimnicea – Tulcea, iar în partea a doua a intervalului vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Călărași și relativ staționare pe sectorul Cernavodă – Tulcea.

Suprafața afectată de secetă în România a depășit un milion de hectare de teren agricol. Lista celor mai afectate județe

Suprafaţă totală afectată de secetă a crescut până la 1.01 milioane de hectare în 37 de judeţe şi Bucureşti, arată ultimele raportări centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Judeţele care au raportat culturi afectate de secetă sunt Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea şi municipiul Bucureşti.

×
Subiecte în articol: seceta România vremea prognoza meteo
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close