Antena 3 Politică 25 de observatori şi experţi OSCE vor monitoriza alegerile prezidenţiale din România

25 de observatori şi experţi OSCE vor monitoriza alegerile prezidenţiale din România

28 Oct 2009   •   10:27
25 de observatori şi experţi OSCE vor monitoriza alegerile prezidenţiale din România
Sursa foto: vot alegeri

O delegaţie OSCE, compusă în total din 25 de experţi şi observatori, se va deplasa în România pentru a monitoriza alegerile din 22 noiembrie, pe fondul acuizaţiilor de fraudare electorală lansate de reprezentanţii unor partide politice din opoziţie. Condusă de expertul rus Vadim Jdanovici, misiunea OSCE îşi va desfăşura activitatea în Bucureşti şi în centre regionale din ţară.
Scopul misiunii este de a evalua dacă alegerile prezidenţiale din România sunt în conformitate cu obligaţiile faţă de OSCE şi alte standarde internaţionale, cât şi cu legislaţia internă a România.
Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) se poate lăuda cu o vastă experienţă în observarea proceselor electorale, în ultimul deceniu monitorizând desfăşurarea a aproximativ 150 de scrutine în întreaga regiune OSCE. 
Trimiterea unuei astfel de delegaţii vine pe fondul solicitărilor formulate de partidele politice româneşti din Opoziţie. Imediata după demisia în bloc a miniştrilor PSD din Guvern, social-democratul Mircea Geoană anunţa, la 3 octombrie, că vrea ca la alegerile prezidenţiale să fie prezenţi observatori europeni şi de la OSCE. "Trebuie să ne asigurăm partenerii internaţionali: chiar dacă acest guvern este foarte slab, vom respecta calea trasată. Oricum, toată lumea ştie că acest guvern va fi înlocuit în decembrie", a susţinut candidatul PSD la preşedinţie.
La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a declarat la 15 octombrie că premierul va semna aprobarea ca OSCE să aibă observatori la alegeri, pentru a se îndepărta orice suspiciune de fraudare a alegerilor în acest an.
Antena3.ro

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close