Antena 3 CNN Politică Cum a răspuns Adrian Năstase, întrebat ce ar face, acum, în privința Schengen. "Trebuie să jucăm pe tot terenul"

Cum a răspuns Adrian Năstase, întrebat ce ar face, acum, în privința Schengen. "Trebuie să jucăm pe tot terenul"

Adrian Năstase a fost întrebat, duminică seară, la Antena 3 CNN, ce ar face, acum, în privința Schengen, dacă ar depinde de el.

Cum a răspuns Adrian Năstase, întrebat ce ar face, acum, în privința Schengen. "Trebuie să jucăm pe tot terenul"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Dec 2022   •   21:26

"Aș juca pe roluri. Diplomația trebuie să continue. Presiune din partea opiniei publice. Presiunea trebuie să continue. În felul ăsta rănești vânatul, ca să folosesc o formulă de la vânătoare, nu trebuie, nici nu poți, n-ai cum să-l termini, să-l dobori, dar în felul ăsta îi aduci aminte că exiști și îi ceri să te ia în seamă. Eu cred că trebuie continuat la nivel diplomatic, nu doar în Austria. Presiunea trebuie făcută pe toată linia Uniunii Europene", a răspuns fostul premier al României.

"E bine că vine președinta Parlamentului European. Este bine că continuăm această presiune. Trebuie înțelese și interesele care sunt, dar fără să facem compromisuri majore. 

Eu cred că unele lucruri vor trebui înțelese ca să vedem dacă sunt unele lucruri rezonabile. 

Spre exemplu, în anumite situații, anumite firme au fost scoase fără niciun fel de de temei. Nu e cazul celor austriece în ultima vreme, dar au fost scoase în alte ocazii de la anumite licitații. Eu cred că trebuie făcute anumite corecții, trebuie văzută situația mai mare, trebuie înțeles ce se întâmplă și în Europa, dar și în lume", a mai spus Adrian Năstase, duminică seară, la emisiunea "Descoperiţi" de la Antena 3 CNN.

Adrian Năstase: "Trebuie să jucăm pe tot terenul, nu doar în relația bilaterală cu Austria. Este insuficient"

Potrivit lui Adrian Năstase, sunt diverse chestiuni în care putem să arătăm Austriei că relația s-a răcit.

"Trebuie să sprijinim o altă formulă de guvern, nu la nivelul autorităților în ceea ce privește Austria, trebuie să facem tot ce putem ca să le creăm probleme, dar nu în mod oficial, nu autoritățile statului, pentru că asta ar crea o problemă diplomatică solidă.

Este, cred, bine că a fost retras ambasadorul. Sunt diverse chestiuni în care putem să arătăm că relația s-a răcit.

Putem să continuăm cu anumite semnale în ceea ce privește opțiuni pentru anumite firme, trebuie să arătăm că acea deschidere pe care am avut-o pentru Austria nu poate continua în aceste condiții. Deci trebuie o linie fermă (...).

Cred că până la urmă, într-un fel, dacă ne vom bate în perioada următoare, avem șanse bune ca anul viitor să intrăm în Schengen", a concluzionat Adrian Năstase.

×
Subiecte în articol: Adrian Nastase Schengen
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close