Antena 3 CNN Politică Adrian Năstase, despre ședințele de Guvern: „Lecţiile de dirigenţie ale preşedintelui subminează autoritatea premierului”

Adrian Năstase, despre ședințele de Guvern: „Lecţiile de dirigenţie ale preşedintelui subminează autoritatea premierului”

Adrian Năstase îl critică pe preşedintele Klaus Iohannis deoarece se comportă ca un şef al Guvernului, convocând  ședințe cu premierul Orban la Cotroceni.  Fostul premier consideră că atitudinea preşedintelui îi subminează autoritatea premierului, iar Ludovic Orban va ajunge să fie privit ca un simplu executant şi să fie ignorat.

Adrian Năstase, despre ședințele de Guvern: „Lecţiile de dirigenţie ale preşedintelui subminează autoritatea premierului”
09 Dec 2019   •   10:13

Adrian Năstase îl critică pe preşedintele Klaus Iohannis deoarece se comportă ca un şef al Guvernului, convocând  ședințe cu premierul Orban la Cotroceni. 

Fostul premier consideră că atitudinea preşedintelui îi subminează autoritatea premierului, iar Ludovic Orban va ajunge să fie privit ca un simplu executant şi să fie ignorat.

„Regimul semi-prezidential din România este mai „atenuat” decât cel din Franta, unde presedintele, intre altele, conduce toate sedintele de guvern.

La noi, conform Constitutiei (art. 80), presedintele „exercită functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate”. In aceste conditii, el nu se poate identifica cu guvernul. Lectiile de dirigentie de la Cotroceni arată că presedintele re-ales nu intelege mandatul său constitutional. Iohannis nu este „seful guvernului”, chiar dacă el este, neconstitutional, seful de facto al PNL.

Dacă doreste o intâlnire cu guvernul, atunci Iohannis poate participa la sedintele de guvern, la Palatul Victoria, atunci când se discută anumite teme sau dacă este invitat de către premier (art.87 din Constitutie).

Articolul 86 din Constitutie prevede că „Presedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente si de importantă deosebită„.  Deci nu in chestiuni importante pentru strategia electorală a PNL !

Organizand aceste lectii de dirigentie la Cotroceni, Klaus Iohannis ii subminează, in acelasi timp, autoritatea premierului Orban. Acesta va fi văzut doar ca un executant iar cei nemultumiti vor merge la Cotroceni pentru rezolvarea problemelor lor – politice fsau economice, ignorandu-l pe premier”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.

 

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close