x close

Adrian Năstase, după decizia CCR: M-am înșelat. Lucrurile s-au schimbat

de M.V    |    13 Feb 2020   •   11:17
 Adrian Năstase, după decizia CCR: M-am înșelat. Lucrurile s-au schimbat 1122

Adrian Năstase susține că decizia Curţii Constituţionale prin care s-a respins cererea de constatare a conflictului dintre Parlament şi Guvern ca urmare a adoptării Legii Bugetului prin angajarea răspunderii, deschide uşa unor abuzuri viitoare. Fostul premier PSD este de părere că niciun guvern nu va mai veni în Parlament cu bugetul de acum înainte.

"Până ieri, consideram că rolul cel mai important al Parlamentului in cenzurarea executivului il reprezenta dezbaterea bugetului de stat, a alocărilor financiare pe diferite domenii si proiecte. In anii anteriori, dezbaterile durau săptămâni de zile iar opinia publică afla cum sunt alocati banii. M-am inselat.

Incepand cu bugetul pe 2020, lucrurile s-au schimbat. Guvernul Iohannis I si-a angajat răspunderea pe legea bugetului in parlament si cam asta a fost dezbaterea! Motivul era legat de faptul că se apropia sfârsitul de an, desi art 138, alin 3 din Constitutie stabileste solutia pentru o astfel de situatie…

Nu stiu care au fost argumentele juridice ale CCR dar stiu care vor fi consecintele politice ale acestei decizii. De acum incolo, niciun guvern nu va mai veni in parlament pentru a dezbate bugetul. Precedentul actual va fi folosit fără a mai putea fi contestat.

Dezbaterea bugetului era expresia absolută a democratiei parlamentare, fundament al statului de drept. Gânditi-vă că, in Congresul american, guvernul ar indrăzni să facă un astfel de lucru. Dacă nu stiti, intrebati-l pe ambasadorul Adrian Zuckerman. S-ar putea insă ca doar premierii vizionari să aibă dreptul de a lua astfel de decizii…", scrie Adrian Năstase pe blog.

CCR a respins, miercuri, sesizarea lui Marcel Ciolacu și a lui Teodor Meleșcanu privind procedura de adoptare a bugetului de stat prin angajarea răspunderii Guvernului.

Citeşte mai multe despre:

Adrian Nastase CCR
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati