Antena 3 CNN Politică Adversarii vechii gărzi din PDL prind curaj. Stolojan: Votul pe listă, un deficit de democraţie

Adversarii vechii gărzi din PDL prind curaj. Stolojan: Votul pe listă, un deficit de democraţie

Adversarii vechii gărzi din PDL prind curaj. Stolojan: Votul pe listă, un deficit de democraţie
Sursa foto: Teodor Stolojan
13 Apr 2010   •   13:41

Adversarii vechii gărzi din PDL încearcă să bată fierul cât e cald şi să provoace, la Convenţia Naţională din 16 iunie, alegerea preşedintelui şi celor patru primvicepreşedinţi pe baza votului uninominal şi nu pe a listei dorite de Emil Boc şi restul liderilor mai vechi din partid. Interesat să-şi propulseze protejaţii mai tineri în funcţii şi să pună cu botul pe labe garda veche din partid formată dintr-un Vasile Blaga, Radu Berceanu şi Adriean Videanu, preşedintele Traian Băsescu a intervenit în treburile interne ale PDL muştruluind actuala conducerea pentru impunerea votului pe liste pentru o bună parte din funcţiile politice. Presiunea exercitată de Băsescu asupra veteranilor PDL a dat aripi perdanţilor din fostul PLD şi aripii mai tinere din care fac parte Elena Udrea şi Gheorghe Falcă. Criticată de preşedintele Traian Băsescu ca o tentativă de bolşevizare a partidului, alegerea pe listă, în baza unei moţiuni, a celor mai importante cinci funcţii din acest partid a fost criticată ca un deficit de democraţie şi de actualul primvice Teodor Stolojan.
Noul statut al PDL adoptat de Consiliul Naţional de Coordonare prevede că liderul moţiunii care obţine majoritatea voturilor valabil exprimate în Convenţia Naţională este declarat preşedinte al PDL, iar primii patru semnatari din grupul de promovare a moţiunii câştigătoare devin prim-vicepreşedinţi. Al cincilea semnatar al moţiunii devine secretar general al PDL, iar ceilalţi 30 de semnatari devin membri ai Consiliului Naţional de Coordonare.

Prim-vicepreşedintele PDL susţine că mai există şanse ca la Convenţia Naţională din 16 iunie, în cazul în care partidul îşi schimbă opinia, să se mai poată schimba ceva în privinţa modului de alegere al preşedintelui şi a garniturii de 4 primvicepreşedinţi.

"Mai avem o posibilitate, dacă membrii partidului se răzgândesc, la Convenţia Naţională a partidului, şi pentru că alegerile care se desfăşoară la nivel local nu sunt împiedicate de această problemă, putem avea o dezbatere, din nou, în partid, vis-a-vis de afirmaţiile făcute de preşedintele ţării, privind votul uninominal şi pentru prim-vicepreşedinţi, dacă partidul îşi schimbă părerea?, a mai spus Stolojan, citat de Mediafax.

El a amintit că şi în vechiul statut exista o prevedere similară cu cea impusă de actuala majoritate din conducere, dar care privea numai funcţia de preşedinte executiv în care era ales cel care semna al doilea moţiunea câştigătoare.

"Noi am avut o dezbatere în PDL şi unii dintre noi am susţinut alegerea individuală a prim-vicepreşedinţilor, dar a prelevat alegerea în formula înscrisă în statut. Şi vechiul statut conţinea o prevedere asemenătoare, preşedintele executiv al partiului era ales cel care semna al doilea moţiunea câştigătoare. Acum, în loc de preşedinte executiv avem patru prim-vicepreşedinţi", a subliniat Stolojan.

El a declarat că a pledat în partid pentru votul individual, plecând nu neapărat de la considerentele interne ale partidului, ci pentru că PDL susţine votul uninominal, iar "a introduce în partid un alt sistem de vot ridică semne de întrebare".

"Este un deficit de democraţie care există, chiar dacă e relativ mic, dar există. Deocamdată, situaţia sau ceea ce a rezultat din votul colegilor noştri se află în statut", a spus el.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la B1 Tv, că noul mod de alegere a conducerii PDL, în care există patru prim-vicepreşedinţi pe listă, în echipa candidatului la funcţia de preşedinte al formaţiunii, reprezintă "o bolşevizare a partidului", "un pas teribil înapoi".

Antena3.ro

×
Parteneri
Florin Piersic, primul mesaj de pe patul de spital
x close