Antena 3 CNN Politică Alegeri locale. Preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi prin uninominal

Alegeri locale. Preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi prin uninominal

Alegeri locale. Preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi prin uninominal
13 Mar 2008   •   14:08
Guvernul a decis că la alegerile locale din 1 şi 15 iunie preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi prin vot uninominal. Decizia Guvernului vine după ce Curtea Constituţională a declarat legea votului uninominal constituţională, respingând contestaţia PRM şi PC.

Joi, PSD a cerut Guvernului să modifice legea alegerilor locale, tocmai pentru a o armoniza cu legea votului uninominal. Preşedintele social-democraţilor, Mircea Geoană, a declarat, joi, că partidul pe care îl conduce susţine în continuare alegerea prin vot uninominal a preşedinţilor de consilii judeţene, adăugând că, dacă Guvernul va bloca uninominalul, PSD va depune o moţiune de cenzură.

"Nu ne putem juca cu o lege aşteptată de milioane de români doar pentru că unora nu le ies la numărătoare voturile şi funcţiile", a concluzionat Geoană.

Cel mai cunoscut preşedinte de Consiliu Judeţean, Marian Oprişan, supranumit baronul de Vrancea, a declarat în ultima perioadă că este pregătit să participe la alegeri organizate pe baza scrutinului uninominal.

În urmă cu o zi, preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, la Stockholm, că legea uninominalului a fost promulgată. În urma deliberării Curtea Constituţionale, s-a constatat, în unanimitate, că sesizarea de neconstituţionalitate iniţiată de senatorii PRM şi PC este neîntemeiată, decizia luată fiind definitivã şi general obligatorie.

Guvernul a decis în această săptămâna ca primul tur al alegerilor locale să se desfăşoare pe 1 iunie, iar al doilea tur să aibă loc pe 15 iunie, totul în baza legii uninominalului.

Antena3.ro

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close