Antena 3 CNN Politică Premierul Cîţu, după ce DLAF a sesizat DNA în cazul lui Dan Barna: "Am avut o discuţie cu vicepremierul"

Premierul Cîţu, după ce DLAF a sesizat DNA în cazul lui Dan Barna: "Am avut o discuţie cu vicepremierul"

Premierul Florin Cîţu a confirmat că a discutat cu Barna situația creată în urma notei întocmite de DLAF.

o_1f5j0ddt96q6132u1ehe4bn71nb.jpg
de Georgiana Adam    |    13 Mai 2021   •   16:59

"Am avut o discuție cu vicepremierul, ieri, la telefon, dar oficial nu am nicio informație", a spus Cîţu, joi, fără alte detalii legate de discuţia cu Barna.

Dan Barna spunea, cu o zi în urmă, că a aflat din presă de nota întocmită de DLAF în cazul său.

"În urma apariției articolului, am solicitat de la DLAFsă-mi fie transmisă şi mie nota de control în care erau trase niște concluzii referitoare la activitatea proiectelor mele.

Am primit ieri un mesaj în care mi se spunea, cumva ironic, că au primit (DLAF, n.r.) cererea mea şi voi primi răspuns în termenul prevăzut de lege.

Dan Barna: Mi se reproșează completarea, în plus, a trei formulare în vederea recrutării, activitate corespunzătoare sumei de 280 de lei

La finalul zilei am primit, din media, câteva bucăți din această notă de control (...)

În momentul de față, din bucățile din nota de control care au ajuns la mine (...) mi se reproșează, de către consilierii de la DLAF, că am completat trei formulare de beneficiar de grup-țintă în plus față de cerințele necesare, astfel încât, în urma procesului de recrutare, trei persoane au avut un loc de muncă în cadrul proiectului (...) activitate de recrutare care a fost raportată cu o sumă de 280 de lei, respectiv, 5 ore ori 56 de lei, cum era în proiect.

Acesta este singurul element pe care l-am identificat în materialul trimis, reținut ca neclaritate, pentru care ar fi nevoie ca DNA să poată să îşi exprime un punct de vedere.

Fapta reținută în ceea ce mă privește este că trei formulare din procesul care făcea ca acele persoane să fie angajate au fost completate în același timp sau ulterior încheierii contractului de muncă (...) şi că nu am semnat față în față acele formulare, cerința aceasta fiind una care a şi fost eliminată de finanțator mai departe, pentru că, atunci când vorbești de proiecte naționale cu acoperire regională, este imposibil, faptic, ca un expert recrutor să meargă în toată țara să semneze fată în față cu persoana respectivă", a spus Barna.

DLAF anunţa, în urmă cu două zile, că a trimis dosarul la DNA. DNA confirmă că l-a primit

Departamentul pentru Lupta Antifraudă a confirmat, marți, că a trimis la DNA constatările în urma controlului ce vizează şi activitatea din trecut a lui Dan Barna, în domeniul implementării proiectelor cu fonduri europene

"Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a finalizat acțiunile de control privind modul în care au fost implementate proiectele finanțate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 - 'Promovarea incluziunii sociale', Domeniul major de intervenție 6.1 - 'Dezvoltarea economiei sociale': 'Punți comunitare' (POSDRU/168/6.1/S/146256, cod SMIS 56760), 'SES-am Deschide-te!' (POSDRU168/6.1/S/144808, cod SMIS 56699), 'Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale' (POSDRU/84/6.1/S/53560, cod SMIS 21583), beneficiar unitatea administrativ-teritorială Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba.

În urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor 'Punți comunitare' (cod SMIS 56760) și 'SES-am Deschide-te!' (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la întocmirea actelor de sesizare (către DNA, n.r.).

Constatările vizează 4 persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor)", se spune într-un comunicat al DLAF.

La rândul său, DNA a confirmat, pentru Antena 3 că în data de 10 mai, la sediul DNA, au fost primite două sesizări (fformulate de DLAF, n.r.) în care sunt reclamate presupuse fapte de natură penală comise în contextul implementării unor proiecte cu fonduri europene.

"Documentele se află în procedură de înregistrare şi repartizare şi, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat", menționează răspunsul DNA pentru Antena 3.

×
Subiecte în articol: Dan Barna DNA DLAF
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close