Antena 3 CNN Politică Băsescu a respins candidatura Lidiei Bărbulescu la conducerea ÎCCJ

Băsescu a respins candidatura Lidiei Bărbulescu la conducerea ÎCCJ

Băsescu a respins candidatura Lidiei Bărbulescu la conducerea ÎCCJ
Sursa foto: Traian Bãsescu
04 Ian 2010   •   13:31

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a fost informată, luni, de preşedintele Traian Băsescu că propunerea CSM de numire a Lidiei Bărbulescu la conducerea ICCJ a fost respinsă de şeful statului. Procedura de depunere a candidaturilor fiind reluată cu începere din 22 decembrie 2009.Candidaţii trebuie să fi funcţionat la ICCJ cel puţin doi ani.

"Având în vedere adresa nr. 3848/22.12.2009 a Administraţiei Prezidenţiale, în condiţiile articolului 53 alin. 1 - 5 din Legea 303/2004 republicată cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 22 decembrie 2009, se pot depune candidaturi pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", se arată într-un anunţ privind reluarea procedurii de depunere de candidaturi pentru funcţia de preşedinte al ICCJ, postat pe site-ul instanţei supreme.
Consiliul Superior al Magistraturii a desemnat-o, în 22 octombrie 2009, cu majoritate de voturi, pe Lidia Bărbulescu pentru funcţia de preşedinte al instanţei supreme. Pentru aceeaşi funcţie îşi mai depuseseră candidaturile Gabriela Victoria Bîrsan, Elena Cîrcei, Dănuţ Cornoiu şi Ilie Iulian Dragomir, toţi judecători la instanţa supremă.
Lidia Bărbulescu declara atunci că nu are niciun motiv să se îndoiască de faptul că preşedintele Traian Băsescu va semna decretul de numire a ei în funcţia de preşedinte al instanţei supreme.Lidia Bărbulescu a fost preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii anul trecut, în continuare este membru al CSM şi asigură interimatul la şefia ICCJ, în locul lui Nicolae Popa.
Preşedintele Traian Băsescu declara, în 5 noiembrie 2009, că nu primise de la CSM dosarul de desemnare a Lidiei Bărbulescu pentru şefia ICCJ, dar că, după ce îl va primi, va lua o decizie în interesul românilor. În 3 decembrie, însă, preşedintele Traian Băsescu declara, în timpul dezbaterii electorale pentru turul II al alegerilor prezidenţiale, că nu o va numi pe Lidia Bărbulescu în funcţia de preşedinte al instanţei supreme.
Potrivit legii, "preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin doi ani."
Antena3.ro

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close