Antena 3 CNN Politică Băsescu: Independenţa Kosovo a creat două state albaneze

Băsescu: Independenţa Kosovo a creat două state albaneze

Băsescu: Independenţa Kosovo a creat două state albaneze
19 Feb 2008   •   20:49

Consiliul de Securitate al ONU nu a putut ajunge la o înţelegere pe tema Kosovo din cauza Chinei. Declaraţia îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu, în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune. ?Cine pleacă de la premiza că Rusia este singura cu interese legate de o rezoluţie pentru Kosovo este în eroare. Blocajul fundamental va fi oricând venit din partea Beijingului?, a precizat el. Poziţia României în problema Chinei cu Taiwanul a fost, consecvent, de partea chineză. ?Nu pot exista două Chine. Prin analogie, spunem că nu pot exista două Albanii. Nu am auzit de popor kosovar până acum, discutăm de crearea a două state albaneze?, a explicat Băsescu. Preşedintele a reiterat faptul că România a susţinut mereu ca soluţia pentru Kosovo să fie o concluzie a negocierilor Belgrad ? Priştina.

Un alt subiect atins de şeful statului a fost cel al relaţiilor română-ruse. Una dintre marile probleme în relaţia cu Rusia este recunoaşterea licenţelor pentru armamentul fabricat de industria românească de apărare. Băsescu a precizat însă că are o relaţie "foarte bună şi deschisă" şi "absolut rezonabilă" cu preşedintele rus. Totuşi, există câteva probleme de rezolvat în ceea ce priveşte încrederea între cele două popoare şi opţiunile regionale, diferite în unele zone.

Preşedintele a amintit că România consideră că Marea Neagră ar putea fi internaţionalizată la fel ca Mediterana, în timp ce Rusia nu acceptă acest punct de vedere.

"Probabil va trebui să venim pe poziţia Turciei şi a Federaţiei Ruse şi să participăm la acţiuni, la dezvoltări pe securitate, care să ţină Tratatul de la Montreux ca un element fundamental de acces în Marea Neagră", a precizat Băsescu.

Şeful statului a menţionat, totodată, că între cele două părţi se discută şi condiţiile pentru eventuale rezervoare de gaze pe teritoriul României, condiţii care, cel puţin pentru moment, nu satisfac exigenţele părţii române.

Antena3.ro

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close