Antena 3 CNN Politică Băsescu l-a invitat pe Tăriceanu la consultări pe tema Justiţiei

Băsescu l-a invitat pe Tăriceanu la consultări pe tema Justiţiei

Băsescu l-a invitat pe Tăriceanu la consultări pe tema Justiţiei
29 Feb 2008   •   14:51

Preşedinţia cere din nou consultări cu Executivul pe tema nominalizării ministrului Justiţiei. Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis o scrisoare premierului Tăriceanu, prin care îl invită la discuţii la Cotroceni, sâmbătă la ora 13.00, cu privire la soluţiile pentru postul vacant de la şefia Justiţiei. Invitaţia şefului statului vine chiar în ziua în care termenul constituţional de interimat de 45 de zile a fost depăşit, iar Tăriceanu era aşteptat cu o nouă propunere. Între timp, primul-ministru a anunţat că a primit scrisoarea şefului statului, urmând să formuleze un răspuns la această invitaţie.

SCRISOAREA PREŞEDINTELUI CĂTRE PREMIER (pdf)

Teodor Meleşcanu ocupă în prezent funcţia de ministru interimar al Justiţiei, ca o soluţie provizorie în conflictul care durează de aproape trei luni dintre preşedinţie şi guvern. Fostul ministru Tudor Chiuariu şi-a prezentat demisia pe 9 decembrie anul trecut, iar premierul Tăriceanu i-a trimis lui Băsescu propunerea de numire a Noricăi Nicolai în funcţia de ministru. De aici începe o perioadă plină de controverse şi invitaţii la discuţii refuzate.

Prima reacţie a Cotroceniului a venit după trei săptămâni. Şeful statului i-a cerut atunci premierului să renunţe la nominalizare Noricăi Nicolai, întrucât ar exista o ?percepţie publică negativă? la adresa acesteia. Tăriceanu a reacţionat imediat şi i-a transmis preşedintelui că menţine nominalizarea lui Nicolai.

A urmat un război deschis între cele două palate. Băsescu şi Tăriceanu îşi scriau de câteva ori pe zi, premierul nu-i răspundea la telefon preşedintelui, în timp ce fiecare îşi clama drepturile constituţionale.

Ulterior, Băsescu a invocat ca argument pentru respingerea nominalizării Noricăi Nicolai mapa profesională a acesteia. În aceste condiţii, premierul a decis numirea ministrului Apărării, Teodor Meleşcanu, interimar la şefia Ministerului Justiţiei, iar Guvernul a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu acest caz.

Curtea s-a pronunţat pe 7 februarie. Magistraţii au decis că preşedintele poate refuza, o singură dată, propunerea premierului pentru o funcţie de ministru, iar premierul trebuie să facă o altă nominalizare.

Liberalii s-au văzut nevoiţi să facă o altă nominalizare pentru funcţia de ministru al Justiţiei. PNL nu a găsit altă soluţie decât să îl propună pe actualul ministru al Apărării, Teodor Meleşcanu, pentru postul vacant de la Justiţie, iar pe Radu Stroe să îl nominalizeze la conducerea Ministerului Apărării. Aceste propuneri nu au fost încă formalizate.

Potrivit unor surse liberale, premierul Tăriceanu intenţionează să prelungească interimatul, nefiind exclusă chiar menţinerea lui Teodor Meleşcanu şef la două ministere până după summit-ul NATO de la Bucureşti.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close