Antena 3 CNN Politică Blocaj în coaliţia de guvernare între PSD şi PNL pe comasarea alegerilor

Blocaj în coaliţia de guvernare între PSD şi PNL pe comasarea alegerilor

Românii încă nu ştiu când vor vota anul acesta. PNL şi PSD nu au ajuns la un acord, pentru că negocierile dintre cele două partide s-au blocat. O nouă întâlnire a Coaliţiei în care se va discuta despre comasarea alegerilor ar urma să aibă loc vineri, după şedinţa de Guvern.

de Vasile Marcu    |    13 Feb 2024   •   11:27

Surse politice susțin că în acest moment comasările sunt pericol să nu se mai facă pentru ca nicio tabară nu vrea să cedeze.

În momentul de faţă, o singură dată este certă şi anume 9 iunie 2024 pentru alegeri europarlamentare, însă despre comasarea alegerilor putem spune că, la cum arată în momentul de faţă situaţia, nu va exista nicio comasare, după şedinţa eşuată de ieri a coaliţiei de guvernare.

Oferta PSD pentru PNL

Social-democraţii au propus un candidat comun al coaliţiei la alegerile prezidenţiale şi anume pe Marcel Ciolacu, acesta urmând a fi susţinut inclusiv de PNL, însă liberalii nu vor acest lucru, chiar dacă au cedat social-democraţii postul de premier pentru Nicolae Ciucă, inclusiv Primăria Capitalei.

Totodată, PSD a propus ca PNL să preia şefia SIE, în timp ce la SRI să fie numit de social-democraţi un director.

Ce vrea PNL

Liberalii, în schimb, nu vor să audă de nicio discuţie pe candidatul prezidenţiale înainte de alegerile de pe 9 iunie. În plus, îşi doresc alegeri comasate în iarnă, adică primul tur al alegerilor prezidenţiale cu alegerile parlamentare.

În momentul de faţă sunt mici şanse să se mai întâmple ceva în direcţia comasării alegerilor. Liderii coaliţiei de guvernare vor mai avea o şedinţă la sfârşitul săptămânii, vineri, după şedinţa de guvern. Totuşi, la cum arată situaţia în momentul de faţă, cea mai plauzibilă variantă este cea a alegerilor la termen, după cum urmează:

- 9 iunie 2024 - alegeri europarlamentare;

- 27 septembrie 2024 - alegeri locale;

- 24 noiembrie 2024 - primul tur al alegerilor prezidenţiale;

- 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;

- decembrie 2024 - al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close