Antena 3 CNN Politică Boc şi Băsescu, acuzaţi în scrisoarea lui Fenechiu că nu au dorit niciodată cooptarea PNL la guvernare

Boc şi Băsescu, acuzaţi în scrisoarea lui Fenechiu că nu au dorit niciodată cooptarea PNL la guvernare

Boc şi Băsescu, acuzaţi în scrisoarea lui Fenechiu că nu au dorit niciodată cooptarea PNL la guvernare
Sursa foto: Relu Fenechiu
11 Ian 2010   •   16:18

Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a adoptat luni postura ?negociatorului fără voie?, îmbrăcat silit de presă cu aceste haine pentru a contracara speculaţiile potrivit cărora intenţiona să ceară premierului Emil Boc şi preşedintelui Traian Băsescu venirfea cu o ofertă pentru cooptarea PNL la guvernare. După ce a fost nevoit să dea explicaţii în partid asupra comportamentului său, Fenechiu a decis să publice, cu acordul preşedintelui partidului, Crin Atonescu, pe blogul său scrisoarea pe care intenţiona să o adreseze primilor doi oameni în stat. Din scrisoare reise că vicepreşedintele liberal cere lui Boc şi Băsescu să prezinte oferat de guvernare pentru Pnl, pronind de al premisa că această oferta nu a existat şi nu va exista niciodată la modul serios ci ar constitui doar o simplă strategie de manipulare .
Fenechgiu a menţionat că i-a cerut voie în prealabil lui Crin Antonescu să publice această scrisoare deschisă. Gestul liberalului vine pentru a infirma anumite speculaţii apărut în presă cum că ar negocia pe sub masă cu democrat-liberalii o eventuală cooptare a PNL la guvernare
"Având în vedere că este o scrisoare deschisă, am publicat-o pe blogul meu personal. Sunt convins că această scrisoare va înlătura absolut orice speculaţie. Am cerut public PDL să înceteze cu această mascaradă în care se încearcă să se acopere incompetenţa, pentru că de această dată nu mai poate da vina pe greaua moştenire şi spune că guvernarea merge prost pentru că PNL nu vrea să vină la guvernare. Să-şi asume guvernarea, să-şi asume toate minciunile şi promisiunile pe care le-au făcut în campania electorală. PNL îşi vede în continuare de opoziţie", a adăugat Fenechiu.
În scrisopare postată, Fenechiu cere lui Boc şi Băsescu să prezinte public oferta pe care ar fi făcut-o PNL în vederea intrării la guvernare: el susţine că de fapt această ofertă nu a existat niciodată, şi că demersul său încearcă să dovedească falsitatea declaraţiilor premierului şi şefului statului cu privire la dorinţa ca şi PNL să facă parte din actuala guvernare.
"Stimate domnule preşedinte PDL, stimate domnule preşedinte al României, declaraţiile susţinute în ultima perioadă în mass-media naţională, de unii lideri ai PDL în frunte cu dumneavoastră, domnule preşedinte Traian Băsescu, conform cărora PNL a refuzat invitaţia democrat-liberalilor de a participa la guvernare m-au determinat să vă adresez această scrisoare deschisă prin care vă solicit public să puneţi capăt acestui populism demagogic", scrie liberalul Relu Fenechiu.
El îi acuză pe cei doi lideri politici că au creat o stare de incertitudine, inclusiv în rândurile PNL şi în spaţiul public, cu privire la "eventuala intrare a PNL la guvernare alături de PDL".
"În ciuda afirmaţiilor ipocrite emise imediat după alegerile prezidenţiale, nu a existat niciodată o ofertă instituţională concretă în sensul formării unui guvern de dreapta. O ofertă responsabilă ar fi trebuit fundamentată pe principii, obiective clare şi strategii de guvernare, care să pună bazele unui parteneriat real pentru scoaterea României din criza economică şi politică în care se află. Este de datoria dumneavoastră să recunoaşteţi că echipa de negociere a PNL nu a primit o astfel de propunere. Nu a fost invocat niciun temei concret pe care să se bazeze un parteneriat comun între cele două partide, ci a fost primită doar o invitaţie din politeţe pe care, probabil, în opinia dumneavoastră, ar fi trebuit să o acceptăm din obligaţie", mai susţine Fenechiu.
El le solicită şefului statului şi liderului PNL să prezinte public oferta pe care au adresat-o PNL în vederea intrării la guvernare. Pe de altă parte, Fenechiu le cere acestora, pentru că ipocrizia nu poate fi ascunsă mult timp, să recunoască în faţa opiniei publice că nu i-a interesat nicio clipă sprijinul PNL pentru ieşirea din criză, în niciun domeniu al guvernării.
"Dacă nu doriţi să recunoaşteţi că nu a existat niciodată o propunere serioasă de guvernare, vă solicit, stimate domnule Boc sau dumneavoastră, stimate domnule Băsescu, să prezentaţi public oferta pe care aţi adresat-o PNL cu privire la o eventuală intrare la guvernare. Este de datoria dumneavoastră, ca lideri politici exponenţiali, să prezentaţi public motivul real pentru care PNL a fost ademenit la guvernare. Ar fi trebuit, oare, ca liberalii să accepte această evidentă încercare a PDL de a găsi un ţap ispăşitor pe care să arunce vina şi responsabilitatea unei guvernări care se anunţă dificilă?", mai scrie liberalul.
Relu Fenechiu le mai transmite preşedintelui şi premierului că "rolul decorativ" sau de ?ţap ispăşitor? pe care l-au gândit pentru PNL într-un eventual guvern marionetă pentru a nu mai avea opoziţie, cel puţin în partea dreaptă a eşichierului politic, "nu reprezintă o variantă de luat în calcul de către PNL".
"Susţineţi cumva că aţi invitat PNL la guvernare pentru buna colaborare din timpul Alianţei ŤDreptate şi Adevărť, pentru performanţele economice ale României pe timpul guvernării liberale sau pentru specialiştii liberali care şi-au demonstrat competenţa în actul de guvernare? Sau poate că aţi invitat PNL la guvernare, fără vreo discuţie de principii sau domenii, pentru a încerca să găsiţi un ţap ispăşitor pentru un act de guvernare eşuat? Nu cumva v-aţi dorit doar să aveţi alături pe cineva pe care să aruncaţi vina atunci când lucrurile nu merg bine, la fel cum aţi încercat pe tot parcursul anului 2009 cu PSD?", îi mai întreabă Fenechiu pe Băsescu şi Boc.
Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close